Инвеститорът на "Карадере": Само българите си мислят, че с офшорките се крият капитали

За 7 години инвестицията се сви от 1 милиард до 54 милиона евро

Инвеститорът на "Карадере": Само българите си мислят, че с офшорките се крият капитали

Единствено в България офшорните компании се свързват с прикриване на капитали, обяви в четвъртък в Бяла Скот Пъркинс, представител на компанията "Мадара Юръп", която иска да застрои Карадере. "Такава регистрация се прави заради данъчните облекчения", обясни той по време на срещата на инвеститорите с населението на Бяла, цитиран от бТВ.

“Ние сме реални инвеститори и стоим зад проекта с нашите имена”, казаха още представителите на "Мадара Юръп" по време на обсъждането.

"Чуждестранните компании, които са акционери в “Мадара Юръп”, са напълно прозрачни и се контролират от финансовите и надзорни органи в съответните държави. Тези регулаторни органи имат много строги правила по отношение на процедурите за борба срещу изпирането на пари. Досега няма чуждестранен инвеститор, който да е бил толкова прозрачен по отношение на декларирането на своите акционери", обясни Пол Райли от "Мадара Юръп".

Преди две седмици разследване на бТВ показа, че е напълно възможно да се скрият реалните собственици на офшорните компании и "Мадара Юръп" е много съмнителна в това отношение.

Колко ясна е собствеността?

В четвъртък представителите на "Мадара Юръп" съобщиха нови имена на частни акционери в компанията. Това са основно британци като в списъка този път има и двама българи – Христо Манев и Иван Ненов.

Българската компания "Мадара Юръп", която е регистрирана във Варна, е собственост на офшорната компания "Рейнбоу Лимитид Малта". Тя от своя страна е собственост на "Рейнбоу", регистрирана на Британските Вирджински острови и е управлявана от офшорна компания, регистрирана на остров Гърнси. Тя пък е собственост на фирма, регистрирана на остров Ман. Всичко това са офшорни зони.

Представителите на "Мадара Юръп" обявиха в четвъртък, че в рамките на следващите две седмици, половината от дяловете на "Рейнбоу Малта" ще бъдат прехвърлени на "Мадара бългериън пропърти фънд". Собственици на тази компания са банката "Ситигруп", три инвестиционни фонда, управлявани съответно от "F&C Asset Management", "RAB Capital Limited" и "Basso capital Management" както и 27 частни инвеститора. Между тях са двамата българи Христо Манев и Иван Ненов, съобщава сайтът "Дневник".

Почти всички частни инвеститори са обявени като регистрирани във Великобритания, един в Съединените щати и един в Ирландия - става дума за бившият собственик на Формула едно Еди Джордън.

Предварителна екооценка

По време на срещата с хората в Бяла от "Мадара Юръп" съобщиха, че са поръчали предварителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта си. Тя трябва да е готова до месец, а след това да започне и процедурата по изработването на официалния ОВОС. Това се прави с цел "предварителна яснота" дали всичко ще е наред с официалната екооценка.

"Докато тя не е готова, не може да се говори за проект, а само за инвестиционни намерения", обясни той, повтаряйки официалната позиция и на българското правителство.

Въпреки целеустремеността си към екооценки, инвеститорът все още не може да каже колко точно ще инвестира в проекта си.

"Разходваните средства досега са около 20 млн. евро. Към момента не можем да определим точния размер на проекта, защото това е предмет на ОВОС, но минимумът, който ще се инвестира, е 54 млн. евро", каза Пат Райли. Не е ясно как от "Мадара Юръп" правят предварителни екооценки, без да знаят колко точно и какво ще се строи.

Въпреки всичко тенденцията в свиването на инвестицията на един от последните останали девствени плажове е очевидна. В първия си вариант от 2007 г. проектът бе за над 1 милиард евро, но бе стопиран от кризата. В средата на миналата година "Мадара юръп" поднови намеренията си да строи ваканционен комплекс за 220 млн. евро в местността. Сега вече се говори за 54 милиона евро, което е минимумът, за да се кандидатства за инвеститор клас "А". Това е почти 20 пъти по-малко от първоначалния план.

В четвъртък се разбра и с кои неправителствени организации ще "работят" инвеститорите на Карадере – това са Националният екофорум и Национална асоциация българско Черноморие.

Споделяне

Още по темата

Още от България