Инвеститорът на "Парадайз тауър" обещава "зелен" небостъргач

За целта ще направи международен архитектурен конкурс

Инвеститорът на "Парадайз тауър" обещава "зелен" небостъргач

Инвеститорът на бъдещата най-висока сграда в София "Парадайз тауър" обещава да създаде "зелен" небостъргач, който да се превърне в "емблема на столицата". За целта обещава да проведе международен архитектурен конкурс. Това се казва в съобщение на "Магна МК", разпространено от пиар агенция "Актив".

До момента "Магна МК" не са представили публично намеренията си. Според търговския регистър крайни собственици на дружеството са грузинците Кетеван Коблианидзе и Нана Адамишвили, които са деца на част от собствениците на базар "Илиянци" и "Парадайз мол".

Повод съобщението са "множество публикации и разгорялата се дискусия относно проекта". В началото на април Столичният общински съвет даде зелена светлина за изграждането на най-високата сграда в София – 55 етажа с максимално допустима височина от 215 м.

Плановете са "Парадайз тауър" да се построи на терен между бул. "Тодор Каблешков", бул. "Черни връх", ул. "Емилиан Станев" и ул. "Ген. Иван Колев" до 2022 г. Предвидена е и топла връзка с търговския център и станцията на метрото "Витоша".

Проектът за изграждането на небостъргача е дело на архитектурното бюро "Проарх", в което акции има предишният главен архитект на София Петър Диков.

Сега инвеститорът "Магна МК" уверява, че бъдещата сграда ще бъде построена след "провеждането на открит международен конкурс". Целта е да се изгради "модерна, на световно ниво лайфстайл сграда в София, тип "зелена" архитектурна концепция, с която жителите на града да се гордеят и да я възприемат като една от емблемите на столицата".

Все още не е ясно каква ще е височината

Инвеститорът посочва, че съгласуваният в направление "Архитектура и Градоустройство" на разширен експертен съвет проект, на базата на който е направен и трафик анализ и е получено одобрение от Столичния общински съвет, е на "идейно ниво и няма задължителен характер".

"На този етап ние нямаме проект, нямаме разрешение за строеж и съответно не са определени нито реалната височина, нито етажността, нито вида на бъдещата сграда", посочват от "Магна МК".

Според присъствали на представянето обаче, по време на обсъждането на проекта на експертен съвет арх. Мая Йовчева посочва, че новата "Парадайз тауър" с 55 етажа и 215 метра височина няма да затруднява гледката към планината Витоша.

Сега инвеститорът твърди, че няма намерение да достига максималните параметри в одобрения от съветниците специално за целта подробен устройствен план.

В допълнение съобщават, че имат идея да направят озеленяване и водни атракции в прилежащата територия на сградата, а със съгласието на Столична община да благоустроят и да изградят обществен вход в югоизточната част на Южния парк.

Международен конкурс ще каже каква да е сградата

"С цел максимална публичност, прозрачност и съобразяване с обществения интерес към проекта "Парадайс тауър" ние започнахме организацията за провеждане на открит международен конкурс на световно ниво", се казва в съобщението.

В журито му щели да бъдат поканени представители както на местната власт, така и на архитектурните среди. Конкурсът ще бъде подготвен със съдействието на Камарата на архитектите в България, Съюза на архитектите в България и Камара на инженерите в инвестиционното проектиране, като гаранция за максимална прозрачност и отчитане на различните мнения.

"Получените и отличени концепции ще покажат по недвусмислен начин най-доброто решение за мястото и оптималното съотношение между себестойност, височина и етажност. Едва тогава ще се знае колко ще е висока сградата и какъв силует ще има тя, като при всички случаи ще вземем под внимание мнението на специалистите и заинтересованите лица", е посочено в съобщението.

Отличеният проект ще мине през всички законови процедури, за да получи одобрение от отговорните инстанции по установения законов ред.

От "Магна МК" смятат, че дебатът относно "Парадайз тауър" трябва да е "професионален и да бъде воден от представители на професионалните организации и архитектите в България".

Желанието на инвеститора е проектът "Парадайс тауър" да отговаря напълно на обществения интерес и на най-високите световни професионални стандарти, тъй като неговата цел е да добави, а не да отнема от красотата на София.

"Надяваме се, че сградата ще се превърне в един от най-красивите символи на столицата", завършва прессъобщението на "Магна МК".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?