Инвеститорът премахва бетона на къмпинг "Юг" до 1 юни

Премиерът: Вместо министрите ми да се гърчат, съдията да каже за строителното разрешение

Инвеститорът "ИФ Фаворит" ще премахне излетия бетон на дюните на къмпинг "Юг" до 1 юни, съобщи главният архитект на община Царево Станислав Николов пред Mediapool. Той уточни, че този ангажимент е бил поет пред него от страна на Стамо Стамов от името на собственика на имота – "ИФ Фаворит".

До развръзката на случая се стигна след сигнал на неправителствената организация "Да запазим Корал" за излети бетонови плочи на плажа на къмпинг "Юг" в понеделник и последвалия силен обществен натиск.

Основанието на инвеститора за полагането на основите на бъдещото вилно селище с 16 къщи с обща площ от 1173 кв.м. е действащо разрешение за строеж, издадено през 2012 г. от тогавашния главен архитект на община Царево, което въпреки протеста на ДНСК е потвърдено от Административния съд в Бургас с решение на съдия Борислав Христов. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

По този повод премиерът Бойко Борисов призова съдията, който е потвърдил строителното разрешение, да излезе и да обясни постъпката си, а не министрите му "да се гърчат пред обществото".

"От няколко дни гледам как моите министри се гърчат заради нещо, което има решение на съда. И вместо да бъдат поканени тези съдии и да дадат отговор, защо са бутнали нашите решения и са позволили строеж, трябва да отговаряме ние. Да ги поканят, това не е намеса в съдебната власт, да кажат: "Добър ден, това не са 100 метра пясък, това са 90. Това не е дюна така съм го видял за това съм отсъдил". А не от сутрин до вечер министри да се чудят как да обиколят темата, че всъщност те са обжалвали, но решението е било върнато", каза Бойко Борисов, като обясни че този случай му е развалил настроението за деня и за това гледа така мрачно и навъсено.

Екоминистърът се гърчи пред Нова телевизия

След като от вторник министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяснява случая със законното строителство на къмпинг "Юг" по всички телевизии, днес щафетата беше поета от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя обяви готовността на МОСВ днес да спре временно строежа заради порок в процедурата - не е спазен Законът за биологичното разнообразие заради липсата на оценка по съвместимост.

Василева обаче добави, че имало и изрично разпореждане на премиера МОСВ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да предприемат всички действия, така че да бъде спряно строителството.

Още във вторник на съвместна пресконференция на двете министерства стана ясно, че строежът на "Корал" ще бъде временно спрян, защото липсва оценка по съвместимост, задължителна според екологичното законодателство и по-специално Закона за биологичното разнообразие.

Василева напомни, че разрешението за строеж е издадено през 2012 година от община Царево, а мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия. Както и че ДНСК е оспорвала разрешението за строеж, но съдът се е произнесъл, че това разрешение е валидно.

В същото предаване директор на ДНСК Милка Гечева обясни, че в този случай дирекцията няма никаква възможност за намеса, защото за този строеж има издадено разрешение и подробен устройствен план, приет от община Царево. Тоест, става дума за частен Урегулиран поземлен имот (УПИ).

От понеделник комисия от експерти на МОСВ, МРРБ, ДНСК, Агенцията по кадастъра и БАН ще направи проверка на място за да се установи върху какво се строи – дюни или не. Преди два дни от двете министерства не подлагаха на съмнение този въпрос, като единодушно твърдяха, че не това не са дюни, а навети пясъци.

Те се позоваваха на изготвените преди две години кадастрални карти, в които задължително след скандала "Дюнигейт" в Несебър в края на 2012 г. трябваше да бъдат добавени всички дюни по българското Черноморие. Картите обаче бяха качени в интернет едва вчера, въпреки даденото още през ноември нареждане за това на строителния министър Лиляна Павлова. Те освен това очевидно продължават да бъдат непълни. Трябва да се актуализират кадастралните карти, призна в четвъртък екоминистърът.

"Аз смятам, че трябва да бъде премахнат бетонът, разпореждането на премиера е да се предприемат всички мерки", каза Ивелина Василева.

Тя припомни, че именно след несебърския "Дюнигейт" през 2013 г. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие беше изменен, за да се наложат още по-строги мерки. "Съгласно новите мерки, изрично е забранено строителството в 100 метровата зона", допълни министър Василева.

Политологът Евгений Дайнов поиска оставки на министри

Включилият се в разговора от къмпинг "Юг" политолог Евгений Дайнов обаче пред камерата измери с крачки 74 метра от бетонните площадки до морето. Той призова за оставки на всички в правителството, които не са си свършили работата, лъжат и дават различни и разнопосочни обяснения всеки ден.

"Във вторник цял ден държавата лъжеше, че всичко на "Корал" е законно", каза Дайнов. По думите му държавата си върши работата едва след като е принудена от гражданите.

"Безброй случаи можем да посочим за действия, които сме предприемали. Спомняте си казусите "Корал”, "Златна перла" и "Кара дере". Винаги предприемаме действия, така че да защитим природата и да не допуснем строителство”, заяви Ивелина Василева.

"Държавата си приписа заслугите за Кара дере, Златна перла, Корал. Години наред кипяха протести, докато държавата благоволи да си свърши работата, тя беше принудена да направи това. Всеки път ние губим нашето време и нашите пари, за да принудим държавата да си свърши работата. Няма нито един случай, в който тя да е действала без принуда от гражданите", отговори ѝ Евгений Дайнов.

Нов инвестиционен проект

Решението по спорния казус с къмпинг "Юг" е в изготвянето на нов инвестиционен проект от страна на инвеститора, който да отговаря на законодателството към днешна дата, а не на това от преди десет години, каза главният архитект на Царево Станислав Николов пред Mediapool.

Той уточни, че от разговора със Стамо Стамов, който е управител на фирмата инвеститор "ИФ Фаворит", останал с впечатлението, че и той има нагласата нещата да се случат така, заради силния обществен натиск.

Сутринта пред Нова телевизия обаче Стамо Стамов съобщи, че още не е получил заповед за спиране на строителството. "Досега са минали много контролни органи и са проверявали, но досега на мен не ми е връчена заповед за спиране на строителството. Не работим от няколко дни, защото технологията на строителството изисква това. В кадастъра има карта, от която се вижда, че това не са дюни, а пясъци, отнесени от вятър", заяви отново Стамов.

Още по темата
Още от България

Какво предизвика напрежението и протестите около чумата по дребния добитък?