Инвеститорът замрази плана за златодобив в Трън

Средата не е благоприятна за реален "светъл" бизнес, обявиха от "Евромакс"

Инвеститорът замрази плана за златодобив в Трън

С мотива, че средата в община Трън в момента не е благоприятна за правенето на реален "светъл" бизнес, компанията "Евромакс Сървисиз" заяви, че замразява плановете си да възобнови златодобива от местната мина "Злата".

"Този процес на комуникация, който ние искахме да бъде диалог и да следва законово установената процедура, а някои нарекоха битка и война, завърши с триумф на изкуствено създадените страхове", написа компанията във Фейсбук в сряда.

Преди дни на местен референдум, в който участваха близо 60 процента от жителите на общината, огромното мнозинство от тях – почти 93%, се обявиха против развитието на инвестиционните намерения на "Евромакс", която е дъщерно дружество на "Асарел" и има предоставено от правителството разрешително за търсене и проучване на злато в старата мина "Злата".

Формулировката на въпроса се обжалва пред съда от прокуратурата, но инвеститорът, който отказа да лобира в своя полза по време на дописването и го определи като политическо-криминален сценарий, е решил засега да прекрати проекта.

Компанията припомня, че заради страховете на хората вече е бил променен проекта за златодобив и е ограничена дейността, но това не е било взето предвид.

"Многократно и ясно сме заявявали, че виждаме смисъл от 100-милионна инвестиция, само ако има конструктивен диалог. Можем да мислим и работим ефективно за благоденствие, социален и икономически успех, само ако го постигаме съвместно и получаваме подкрепа от местните общности", пише в позицията на дружеството.

"Независимо как ще се произнесе съдът за законосъобразността на референдума, за нас проведената кампания, гласуването и резултатът остават показателни за инвестиционната среда в Трън. Тази среда в момента няма как да се приеме като благоприятна за реален "светъл“ бизнес, нито за постигане на хармонични отношения с местната общност, каквато е нашата кауза. Ние залагаме единствено на професионализма и създаването на реална добавена стойност", допълва се във Фейсбук-поста.

В него се посочва, че дружеството ще преоцени цялостно реализацията на проекта за възстановяване на златодобива в някогашната мина "Злата“. "Желаем успех на всички, които желаят да инвестират и работят в община Трън", завършват от "Евромакс Сървисиз“ ЕООД.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?