Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Инвеститори обявиха "Младост" за преозеленен, дават новата кметица на прокурор

Всеки конфликтен строеж в столичния квартал ще се решава поотделно

6 коментара
Снимка: БГНЕС

Мораториум върху застрояването на зелените площи в столичния квартал "Младост" и изработване на нови планове няма да има. Всеки конфликтен казус ще се решава поотделно. Това беше обединителната теза на участниците в кръглата маса, организирана от Камарата на архитектите в България (КАБ). В нея участваха главните архитекти на София Здравко Здравков и на район "Младост" Весела Тасева, инвеститори, архитекти и неправителствени организации.

Новият районен кмет на "Младост" Десислава Иванчева, която настоява за изработването на нови подробни устройствени планове, не дойде по неясни причини.

Целта на кръглата маса беше да се търси решение около проблема със застрояването на зелени площи в "Младост", който доведе до оставката на предишната кметица и избора на лидера на протестите за кмет на района.

Домакинът на срещата - председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов - призова разсъжденията да бъдат от позицията на собствениците на имоти.

Към момента над 117 хил. кв. м частни имоти са в режим на озеленяване в "Младост", каза арх. Здравков. Той съобщи, че е възложено на "ГИС -София" да направи анализ на собствеността в района. Здравков се обяви против изработването на нови планове и за разглеждането на проблемите казус по казус.

Позицията на обществото беше представена от "Група Град", "Спаси София" и социологическото проучване на "Мракет Линкс" по въпроса. Според него над половината от анкетираните смятат, че кварталът е презастроен.

Това обаче разгневи част от присъстващите инвеститори. Те обвиниха медиите и социолозите в "манипулация" и изопачаване на фактите.

Според психолога Антоанета Христова, която също участва в дискусията, ключът към решението е диалог с гражданите. Комуникацията с хората е много важна, те очакват решение и в момента топката е в Столична община, каза доц. Христова. Според нея именно това прави новата кметица на "Младост".

Желание за диалог с обществото от страна на инвеститорите не се видя. Напротив, те застъпиха виждането, че собствениците могат да правят с имотите си, каквото поискат. Дори да няма улица до бъдещата сграда, важното е да бъде построена и продадена успешно.

Предприемачите са събрали подписка от 400 души срещу новата кметица на "Младост", която се опитва временно да спре строежите в зелени площи и иска изработване на нови планове и правила. Сигналът срещу нея ще бъде предаден на главния прокурор, заявиха част от присъстващите инвеститори.

Жители на квартала: "Младост" се развива положително, но се презастроява

Според жители на "Младост" районът се развива положително, но се презастроява. Това показва социологическо проучване по темата на "Маркет Линкс". То е проведено сред 525 домакинства, живеещи в четири блока – 70, 71, 77 и 78 около т.нар. "кучешка градинка", част от която е предвидена за застрояване. Интересното е, че две дами представящи се за Ирина и Нина от общината, събрали от хората анкетните карти, опитвайки се да провалят проучването, казаха от "Маркет Линкс".

Голямата част от анкетираните смятат, че жителите на "Младост" са протестирали справедливо (близо 90%), като около 40 на сто от запитаните са участвали в протестите. По-активни са били тези над 45-годишна възраст.

Около 70% от запитаните не са знаели, че е правено обществено обсъждане на подробните устройствени планове на квартала. От живеещите в четирите блока само 0.3% са присъствали на тези обсъждания, сочи проучването.

Над 80% от запитаните са заявили, че няма да допуснат строителство на нова сграда върху зелена площ. Други 15 на сто са съгласни да се строи, при условие обаче, че се направи градинка с пейки и катерушки, в която да играят децата. Едва 2 на сто от запитаните са се обявили за строежа.

Разрешителното за този строеж беше издадено от новия главен архитект на София Здравко Здравков дни преди първите протести и влезе в сила ден след като предишната кметица подаде оставка.

Заради този случай в понеделник арх. Здравков е давал обяснения в прокуратурата, съобщи той по време на кръглата маса.

Всеки десети от запитаните е на мнение, че собствениците на имоти в зелени площи трябва да бъдат обезщетени с друг общински имот. Седем на сто смятат, че трябва да се преразгледат действащите устройствени планове. Има и крайни мнения като национализация на реституираните имоти (10%).

Освен презастрояването, другите проблеми на района са задръстванията и интензивния трафик (22%) и липсата на детски площадки (12%). Като най-голям плюс на "Младост" се оценява наличието на метро.

Гледната точка на Камарата на архитектите и преуплътняването на градовете

Шефът на КАБ Борислав Игнатов начерта няколко опорни точки, по които да се дискутира. Първата беше законността на устройствените планове. Всички се съгласиха, че те не могат да се пипат. Аргументът на арх. Игнатов беше, че рискът е да се получи дори обратния ефект – още по-голямо застрояване.

За да се запазят зелените площи, вариантите са замяна на частните имоти с общински или откупуването им от общината. При втория вариант това ще доведе до повишаване на данъците и въвеждане на зелена зона за паркиране, защото парите трябва да дойдат от някъде. Другият вариант, който е по-малко вероятен, е живеещите около зелената площ да я изкупят от частника, каза арх.Игнатов.

По думите му общината може да въведе задължение на предприемачите да благоустроят зоната около бъдещия строеж.

Модернистичните концепции от средата на миналия век, по които е строен "Младост" – големи междублокови пространства с повече зеленина, вече са отживелица и сега се върви към преуплътняване на градовете, каза арх.Игнатов. Аргументът е, че така се пести място и се постига по-добра ефективност.

Инвеститори: "Младост" е преозеленен, Фандъкова кажи го пред камерите

Данните от социологическото проучване изкараха извън релси някои инвеститори и те го обявиха за поредната "измама" и "фалшификация" по темата.

"Младост не е презастроен, а е преозеленен", каза Димитър Любенов и призова столичният кмет Йорданка Фандъкова да признае това пред камерите.

"Много ни е тъжно, че г-жа Фандъкова не излезе пред камерите и не каже това", каза Любенов.

Според него медиите манипулират обществото и това, което изнасят е невярно. "Те не ни дават думата на нас", оплака се Любенов. Той заяви, че е инженер и чете планове, а в тях пише, че 69% от територията на "Младост 3" е за озеленяване. Към момента този показател е дори по-висок – 71–72%, каза Любенов и попита защо Камарата на архитектите също мълчи за това.

"Абсолютно верни" са изчисленията ви, подкрепи го Борислав Игнатов, председател на КАБ.

Димитър Любенов нападна и социолозите. "На погрешно зададени въпроси, получавате грешни отговори", каза Любенов и изреди какви въпроси е трябвало да бъдат зададени в проучването.

Според него не е вярно, че не е имало обществени обсъждания на плана и в тях са участвали едва 0.3% от жителите на квартала. "Планът беше обсъждан парцел по парцел. Аз лично съм се виждал с проектантите най-малко пет пъти за парцел, който ме интересуваше. Общо имаше над 1200 писмени предложения", каза Любенов.

Той обяви протестите срещу застрояването на "Младост" за "манипулация" и "измама" и заяви, че "протестът е за прокурор".

Димитър Любенов обвини и общинската администрация в "отпор срещу инвеститорите". Има инвеститори, които по 7 – 12 години не могат да реализират намеренията си, заради несъществени пропуски в проектите, завишаване на изискванията (например за отстояния), промени в процедурата, след като проектът вече е внесен.

"Диков ме извика и ми каза: Свали два етажа и ще строиш"

Димитър Любенов заяви, че редица инвеститори са викани в столичната администрация и са получавали разрешително за строеж след договорки.

"Диков ме извика и ми каза: Свали два етажа и ще строиш. Това е практика", каза Любенов, помолен да обясни какво разбира под "договорки".

Изабела Сярова, собственик на имот от 600 кв.м в "Младост", заяви, че от 2001 г. е купила имота и едва през 2016 г. е получила виза за строителство. Сега обаче не може да строи заради новата кметица, която, по думите на Сярова, "дори не ни удостои с честта да присъства на срещата".

Това е имотът, под който минават тръби на "Топлофикация", които обаче не се ползват от дружеството и не работят. Отгоре върху тях е зелена площ в момента.

"Спаси София": Инвеститорите смятат, че светът започва и свършва с техния парцел

"Повечето инвеститори не мислят за средата, в която строят. Те смятат, че светът започва и свършва с техния парцел. Столична община няма инструменти да управлява инвеститорския интерес", каза Гергин Борисов от "Спаси София".

Според него действащите устройствени планове ще предизвикват и в бъдеще такива кризисни ситуации, ако Столичната община не започне диалог с обществеността и инвеститорите, които не могат да строят хаотично.

"Група Град" също смята, че е необходимо обществото да участва в планирането на града. Трябва максимален брой хора да са запознати с плана и да има разяснителна кампания сред хората, за да не се стига до такива ситуации, смята арх. Ангел Захариев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Gluon_deactivated_1487096673
  #6

  "всеки казус ще се решава поотделно" Ха сега познайте как...Това си е мечтата на всяко корумпе.

 2. Територия на Мики Маус
  #5

  Младост не е презастроен, а е преозеленен", каза Димитър Любенов и призова столичният кмет Йорданка Фандъкова да признае това пред камерите. "Много ни е тъжно, че г-жа Фандъкова не излезе пред камерите и не каже това"-Фандъкова да не е взела парични подаръци срещу обещания, та на тоя му е мъчно?,

 3. Територия на Мики Маус
  #4

  Кучето скача според тоягата, но при демоКРАДЦИята няма тояга, а само кучета-Разпасали се кучета- Той заяви, че е инженер и чете планове, а в тях пише, че 69% от територията на "Младост 3" е за озеленяване. Към момента този показател е дори по-висок – 71–72%, каза Любенов....

 4. Територия на Мики Маус
  #3
 5. Коментарът е изтрит в 15:18 на 03 декември 2021 от автора.
  #2
 6. Sin
  #1

  " ...собственик на имот от 600 кв.м в "Младост", заяви, че от 2001 г. е купила имота и едва през 2016 г. е получила виза за строителство" !?!? Не знаех, че в Младост се продават парцели ! Кой е продал тези парцели ? Откъде накъде някой ще продава междублоковите пространства ? Рeституцията: в закона ясно е записано - ако имотът е използван ( а в целия "Младост" всички са използвани ), то той не се връща или върху него не може да се строи. Понеже в държавата няма закони за всички, то ние в "Младост" ще защитим квартала от бандитското строителство и със сила !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.