Инвеститори от Румъния, Чехия и през "Ситибанк" искат БДЖ "Товарни превози"

За трима кандидате да купят БДЖ "Товарни превози" съобщи в петък министърът на транспорта Ивайло Московски пред журналисти. По думите му от Агенцията за приватизация потвърждават за фирми от Чехия и Румъния и "инвеститор през "Ситибанк".

Не стана ясно обаче дали кандидатите от Чехия и Румъния са предишните участници в първия опит за продажба на товарните преводи на закъсалия финансово железопътен превозвач, който се надява с приходите от приватизацията да погаси част от задълженията си по банкови кредити.

В спряната през лятото приватизационна процедура конкурсна документация купиха румънската "Груп Феровиар Ромън" (собственик на частната "Българска железопътна компания") и чешката "Адвансд уърлд транспорт", както и трима адвокати. Двамата жп превозвачи обаче не продължиха нататък в процедурата, а документи подаде единствено регистрираното в Кипър малко преди процедурата дружество "Дует реълуей България".

Това доведе до преоценка на активите на БДЖ "Товарни превози" и значително понижаване на критериите към стратегическите и финансовите кандидат-купувачи. Очакваната цена за дружеството сега е 100 млн. лв. със задължение на новия собственик да погаси 114 млн. лв. задължения на товарния железопътен превозвач.

Новият конкурс за приватизацията на дружеството бе обявен на 16 ноември, обвързващи оферти от кандидатите се очакват през март 2013 г.

"Основно със средствата от приватизацията на "Товарни превози" ще се плаща към кредиторите и облигационерите. За момента плащаме 1 млн. евро на месец от собствени средства на дружеството, което е недостатъчно", каза още Московски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес