Инвеститорите да поемат водопровода и канализацията в Слънчев бряг и Златните пясъци

Инвеститорите да поемат водопровода и канализацията в Слънчев бряг и Златните пясъци

Най-честно би било инвеститорите в черноморските курорти Слънчев бряг и Златните пясъци сами да финансират изграждането на пречиствателни станции в района. Държавата може да съдейства с кредити с облекчени условия. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на отчета за дейността на ръководеното от нея ведомство през първата година от управлението на ГЕРБ.

В началото на месеца МОСВ разблокира 600 млн. лева от оперативна програма "Околна среда" за пречиствателни станции в населени места до 10 хил. жители. Проекти могат да подават черноморски общини като Ахтопол, Созопол, Айтос и т.н.

Презастроените курорти Слънчев бряг и Златни пясъци не могат да получат нито европейско, нито държавно финансиране за ВиК-инфраструктура, защото би било неправомерна държавна помощ – там има само хотели на частници.

Инвеститорите в района сами трябва да се погрижат за изграждането на нормална канализация и пречистването на отпадните води, каза Караджова. Проблемът е много сериозен и с него са ангажирани и регионалния министър Росен Плевнелиев и икономическия министър Трайчо Трайков, допълни тя.

Като най-голям успех на първата година от управлението на екологичното министерство Караджова открои изработването на националния план за разпределение на парниковите квоти, което позволява на българските предприятия, които са изхвърлили по-малко от разрешените им количества парникови газове, да ги продават на други фирми у нас и в Европа.

В момента обаче търговията е блокирана, тъй като ЕК ни отне акредитацията за търговия с въглеродни емисии. Причината е несъответствието на националната система на България за оценка на емисиите парникови газове с изискванията на Протокола от Киото. Пръв приоритет на МОСВ до края на годината е да приведе системата според световните изисквания и да си възстанови акредитацията, каза Караджова.

Тя се похвали и с утрояването на разплатените средства по оперативна програма "Околна среда". В момента те са 145 млн. лева, а до края на годината амбицията на МОСВ е да достигнат 350 млн. лева. Сумата обаче е незначителна на фона на общия финансов ресурс по програмата - 1.8 млрд. евро до 2013 г.

От МОСВ приемат за успех централизацията на управлението на подземните богатства – те преминават към икономическото министерство. Мащабната реформа на водния сектор е на етап избор на консултант за разработването на национална стратегия. Тя ще бъде подложена на широко обществено обсъждане, преди да влезе за гласуване в парламента.

Караджова съобщи още, че министерството се кани да одобри нови 80 защитени територии в рамките на следващата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?