Инвеститорите губят 24 млрд. долара годишно от отрицателната доходност на държавните облигации

Инвеститорите губят 24 млрд. долара годишно от отрицателната доходност на държавните облигации
Облигациите, емитирани от правителствата по света, предоставящи отрицателна доходност, са довели до инвеститорски загуби за около 24 млрд. долара годишно, показва анализ на кредитната агенция "Фич", цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".
 
Нарастването на дела на облигациите, за които заемодателите по същество плащат на кредитополучателите за да вземат техните пари, се очаква да има широки негативни последици за печалбите на финансовите институции и да запази високо търсенето на американски държавни ценни книжа, отбелязва Робърт Гросман, управляващ директор на изследователското макрокредитно звено на агенция "Фич".
 
Според докладът на кредитната агенция, към 25-и април облигациите с т.нар. "отрицателна доходност" са били в размер на 9.9 трлн. долара, като от тях дългосрочните облигации са били в размер на 6.8 трлн. долара, докато краткосрочните ценни книжа са били за 3.1 трлн. долара, уточнява БНР.
 
Банките, застрахователните дружества, пенсионните фондове и фондовете на паричния пазар, които са основни участници в пазарите на държавен дълг, са принудени да поемат по-големи рискове, за да компенсирате отрицателната доходност, посочи Гросман и добави, че някои банки вече са започнали да повишават цените за обслужване на техните клиенти.
 
Въпреки печалбите, реализирани от голяма част от тези ценни книжа през последните няколко години, доходността на портфейлите на тези финансови институции е спаднала рязко, като в същото време е намаляла и способността им да съхранят техните печалби, отбелязва представителят на агенция "Фич".
 
В докладът се посочва, че 14 правителства по света разполагат с поне един освен вид облигации, които имат отрицателна доходност и тези страни комбинирано имат в обръщение държавни ценни книжа за 15,.4 трлн. долара със средна доходност от едва 13 базисни пункта (0.13%). За сравнение, милиардите облигации с отрицателна доходност от -0,24% се равняват на около 24 млрд. долара годишно.
 
На отрицателните лихвени проценти се гледа като на една спорна и необичайна стратегия, която се използва от властите в Япония и в отделни части от Европа, в т.ч. в еврозоната, за да се окаже подкрепа на мудния икономически растеж и в опит за повишение на упорито ниската инфлация.
 
Според Робърт Гросман японските дългови книжа формират близо 66% от облигациите в световен план с отрицателна доходност и се равняват на 6,5 млрд. долара.
 
Японската централна банка вече притежава около 32% от съществуващите японски държавни облигации - почти двойно над притежаваните от Федералния резерв на САЩ около 17,2% от американските облигации, показват данните на агенция "Фич".
 
Намаляваща възвращаемост от японските книжа (т.нар. JGB) и от европейските държавни облигации вероятно ще продължи да подхранва апетита на инвеститорите към американските ценни книжа и това да доведе от своя страна до по-ниски лихвени нива в САЩ за продължителен период от време, смята Робърт Гросман.
 
Това също така би могло да усложни всякакви опити от страна на Фед за затягане на паричната политика чрез повишаване на краткосрочните лихвени проценти на по-късен етап през годината, посочи той.
 
Наскоро анализатори на Bank of America Merrill Lynch изчислиха, че облигациите с отрицателна доходност представляват близо една четвърт от световния дългов пазар и този процент вероятно ще продължи да расте, тъй като правителствата ще се стремят към предприемане на допълнителни нестандартни мерки, стимулиращи икономическия растеж и инфлацията.
 
В същото време, въпреки относително слабото представяне на икономиката на САЩ, Федералният резерв няма да се наложи да прибегне до политика на отрицателни лихви, тъй като перспективите за икономическия растеж и инфлацията като цяло са оптимистични, отбеляза Томас Симънс, старши икономист за паричните пазари на Jefferies LLC.
 
Някой ден в бъдещето, ние ще погледнем назад към настоящия период и той най-вероятно ще бъде определен като много странен епизод, който не е произвел нищо полезно, допълни Симънс.
Споделяне

Още от Бизнес