Инвеститорите първи клас ще купуват парцели без търг след одобрение на министри

Инвеститорите, получили сертификат за клас от Българската агенция за инвеститорите ще имат право да купуват държавна или общинска земя без търг или конкурс. Това предвиждат промените в Закона за насърчаване на инвестиции, които парламентът ще приеме на второ четене в петък.

Новите промени бяха обсъдени в четвъртък от депутатите в пленарна зала.

Такива продажби на земя ще могат да се извършват по искане на фирмата – инвеститор само след оценка и писмено съгласие от министрите на икономиката и регионалното развитие. Имотите, които общинските или държавните органи могат да продават по този начин, трябва да се намират в близост до мястото на направените от фирмите инвестиции.

Заместник-председателят на парламентарната група на "Атака" Павел Шопов поиска да се отложи дискусията по тези текстове, защото, според него, тези текстове противоречат на действащото законодателство, което регламентират различните видове собственост в страната.

Според Шопов, с тези промени държавите имоти ще станат лесна плячка на чужди кръгове и среди.

Заместник-министърът и изпълняващ длъжността министър на икономиката и енергетиката Анна Янева каза, че тази възможност и в момента е разписана в закона. Промените всъщност предлагат ограничения на досегашната практика, защото в действащото законодателство е записано, че фирмите могат да получават имоти и безвъзмездно. С новите промени безвъзмездното придобиване отпада, коментира Янева.

От сертифицираните 44 инвеститори от първи клас, не повече от трима до момента са поискали да придобият без търг даден терен, каза Анна Янева.  

Независимият депутат Елеонора Николова коментира, че начинът, по който се урежда насърчаването на инвестициите, е правилен. Защото досега държавата по никакъв начин не е поощрявала инвеститорите. “Прогонили сме много чужди инвеститори”, допълни Николова.

В закона се предлага централните и териториалните органи на изпълнителната власт да извършват административно обслужване на инвеститорите с клас за по-кратки срокове от предвидените за всички останали граждани. Министърът на икономиката ще може да отпуска и средства за финансово подпомагане при строителството на обекти, които са получили първи клас за инвестицията.

Справка в Българската агенция за инвестиции показва, че през последната година  сертификат от най-високия клас са получили инвеститорите на голф комплекса край софийското село Кътина - “Кътина голф ризорт” за инвестицията си в спортен център към голф игрището. Сертификат “А” клас получиха и  инвеститорите в голф комплекс край Поморие – фирма "Кабланд". Компанията “Тишман”, която ще изгражда логистичен център край софийското летище, “Иммобилия – България Търговия”, която започна да изгражда национален логистичен център “Данаос Девелопмънт"  - инвеститорите в МОЛ на територията в столицата са също сред компаниите със сертификат за първи клас инвестиция.

Споделяне

Още от Имоти