Инвеститорите през тази година са повече от миналата

С три повече са сертифицираните проекти на инвеститори за първите десет месеца на годината спрямо миналата. Издадени са 13 сертификата за проекти за близо 90 млн. лв., докато през миналата година техният брой е бил 10, съобщи Министерството на икономиката и енергетиката във вторник.

Всички проекти са във високите технологии, като планираните нови работни места са 738.

От 2010 г. се наблюдава лек ръст на преките чужди инвестиции, като за миналата година те възлизат на 1.48 млрд. евро.

Във вторник "Ролпласт груп" откри разширението на фабриката си за производство на врати, прозорци и стъклопакети. В новото хале, където е инсталирана втора поточна линия за стъклопакети, са вложени 4 млн.лв. В предприятието работят над 450 човека.

В периода 2008–2009 г. държавата подпомогна инвеститорите в индустриалната зона на Костинброд с изграждането на инфраструктурата, каза зам.-министърът на икономиката Анна Янева. Тя припомни, че са вложени 6 млн. лв. в изграждането на обслужващи пътища, магистрален водопровод, електрическо захранване и дъждовна канализация.

За производствената си база през 2008 г. "Ролпласт" получи сертификат за първи клас инвеститор. В първия етап бяха инвестирани 20 млн. лв. в цехове за дървена дограма и метални конструкции.

Плановете на компанията са да инвестира още 12 млн. лв. и в цех за производство на дървени врати и прозорци. Това ще помогне на "Ролпласт" да разшири присъствието си на пазарите в Румъния, Сърбия, Македония и в Западна Европа.

Споделяне

Още от Бизнес