Инвеститорите ще обжалват забраната за строителство в Иракли

Инвеститорите ще обжалват забраната за строителство в Иракли

Управляващият директор на “Суис пропъртис” Стоян Захариев заяви във вторник пред Mediapool, че компанията ще обжалва заповедта на екоминистъра Джевдет Чакъров, с която строителството в спорния район на Иракли се спира за една година.

“Суис пропъртис”, които са купили там терени и вече са готови с проекта, очакват издадената на 4 август заповед да бъде обнародвана този петък в Държавен вестник, за може да я обжалват.

Мотивът за въвеждане на забраната е, че в тази зона има сериозни намерения за строителство на ваканционни обекти, а тя предстои да влезе в границите на защитените територии Натура 2000.

Документът беше приет по спешност от правителството под натиска на граждански и екологични организации, които получиха широка обществена подкрепа в опитите си да спасят едно от малкото останали девствени кътчета по българското Черноморие. Плановете на “Сиус пропъртис” са да изградят поредния ваканционен комплекс от къщи и апартаменти.

Кметът на Несебър Николай Трифонов уточни във вторник, че все още не е видял заповедта на министър Чакъров, а тя касае пряко работата на местната власт. Именно архитектът на община Несебър трябва да издаде разрешението за строеж на “Суис пропъртис”, която вече се е снабдила с напълно легитимни документи за строителство.

По информация на Стоян Захариев екоминистерството е изпратило заповедта за публикуване седмица след като бе съобщено, че е издадена.  

Собствениците на земи около съседното на Иракли село Баня обявиха, че също в петък ще излязат на протест срещу забраната за строителство в района и ще блокират за един час централния път от Бургас до Варна. 

Казусът с Иракли не е регионален, а е национален и държавните институции трябва да вземат някакво отношение, защото нещата излизат извън контрол, коментира кметът Трифонов.

“Докато държавата не въведе ред, в този район ще ври и кипи”, добави той.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) също трябва да се произнесе, защото териториално-устройствените проблеми са в техния ресор. Получихме едно писмо от заместник-министър Савин Ковачев, в което няма удовлетворителен отговор за решение на проблема, коментира във вторник Николай Трифонов пред БНР.

Кметът на общината най-накрая изпрати “топката” там където тя трябва да бъде отиграна –  в МРРБ, чието задължение е да регламентира строителството и контрола върху него. Министърът на околната среда може да се произнася по строителството в специализираните защитени територии, но не и извън тях. 

Купихме два парцела с обща площ от 9 дка, които бяха със строителен статут в курортно – устройствената местност Иракли, според общия устройствен план на община Несебър, уточни Стоян Захариев.

Факт е, че компанията е спазила досега законовите стъпки. По общия устройствен план (ОУП) на община Несебър тази зона е предвидена за курортно застрояване. Самият план е изготвен в средата на 90-те години с финансиране от Световната банка. На ОУП е направена екологична оценка, която е одобрена от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Самият проект за ваканционния комплекс не е минал през оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), защото е с площ под 10 дка, според регламента на законодателството.

Компанията е получила виза за проектиране през ноември 2005 г. и в момента е на етап да получат разрешение за строителство.

В неделя се появи информация, че немската журналистка Ане Вигер от канал ARTE е видяла как тежкотоварни строителни машини продължават да разкопават черните пътища и да блокират достъпа до и от плажа на Иракли. По неин сигнал на мястото са пристигнали двама полицаи, които са разпоредили да се запълни дълбокия 1.50 м изкоп.

Управляващият директор на “Суис пропъртис” потвърди, че компанията все още не е получила разрешение за строителство, но не и започнала да строи. Той отрече тежка техника на компанията да е копала в края на миналата седмица. По негови думи, към момента проектът за ваканционния комплекс се забавя с около три месеца.

Ако общият устройствен план на областта подлежи на промяна, то от МРРБ би трябвало да предприемат съответните мерки и да информират кмета Николай Трифонов, който да издаде временната забрана за строителство.

Според източници на Mediapool, има около 16 инвестиционни намерения за строителство на ваканционно-туристически обекти. Близо 40 са молбите за промяна на статута на земите от земеделски в урбанизирана територия. 

Има много инвеститори освен нас, които са вложили пари в покупката на терени, каза Стоян Захариев. Част от тях са купени с кредити и банките си търсят вноските. Повечето от тях се притесняват не, че ще се забрани строителството в тази зона, а че определени хора искат да определят кой ще строи, допълни той. Сигнал за евентуални корупционни намерения за инвеститорите е идеята на екоминистъра Джевдет Чакъров да се създаде междуведомствена работна група, която да решава кой да строи в посочената зона.

Споделяне

Още по темата

Още от България