Инвеститорите в български имоти призовани към реализъм

Инвеститорите в български имоти призовани към реализъм
България предизвиква противоречиви чувства в инвеститорите, които се разкъсват между все още сравнително евтините имоти в този нов пазар и опасенията, че няма да могат да ги продадат с печалба. Вестник "Сънди Експрес" публикува анализа на Джейн Слейд, която проследява развитието на пазара след влизането на България в Европейския съюз, съобщава в неделя Kafene.net. Строителни предприемачи и търговци на недвижими имоти все още тръбят, че в България ще бъде следващият бум на имотите- в страната все още могат да се купят апартаменти на морето или в ски курорти само за 35 000 паунда. Те твърдят също, че цените са нараснали три пъти за последните три години.

Това, което брокерите не казват е, че цените са изкуствено завишени от строителните предприемачи и поскъпването не се дължи на повишено търсене. Много купувачи бяха убедени да побързат да купят преди влизането на България в ЕС с предупреждения, че цените ще скочат след важната за страната дата. Това, разбира се не се случи и според Стюарт Лоу - директор на  международната компания Assets, която инвестира в недвижими имоти,  цените в някои райони са в стагнация.

Това не означава, че страната не предлага добри възможности за инвестиране. Ако обаче искате да направите бързи пари в България -забравете. Покупките крият рискове и предупреждението на специалистите е: "Бъдете внимателни". Най-популярни сред инвеститорите са черноморското крайбрежие и зимните курорти  - Банско и Пампорово, като последният е особено привлекателен, тъй като се предвижда отделянето на 225 милиона паунда за модернизиране на съоръженията му и свързването му с други курорти.

Българската столица София също привлича инвеститори най-малкото с възможността за целогодишно отдаване под наем, а също и поради навлизането на големите компании, с което нараства търсенето на качествени жилища.

Що се отнася до вилни имота обаче, според специалистите най-добре е да се купуват имоти по северното Черноморие и на около 20 километра от брега. Според Дейв Стилингс - управител на компанията БГП “Пропърти Сървисис”, изгодно е да се купува около Каварна, Шабла и Дуранкулак и навътре в територията до Добрич. Дейв признава, че курортите Слънчев бряг и Златни пясъци са презастроени, което затруднява даването на имоти под наем.

Голямото предимство на България е, че все още предлага доста евтини имоти. Все още може да се купи хубава къща на брега за около 70 000 паунда, а за 50 000 може да се сдобиете с къща с голям двор на около 30 километра от крайбрежието. Стари селски къщи могат да се намерят за около 20 000, но обикновено имат нужда от ремонт. В някои отдалечени райони може да се купи къща със земя и само за около 2 000 паунда.

Страховете, че страната ще бъде обезобразена от алчни предприемачи, се успокоиха в резултат на новите закони, които защитават природната среда. Но за страта с размерите на Англия, населена само от 7 милиона души, все още има много място. Някои от предприемачите вече се насочват към места ,които не са близо до морето, но са също привлекателни с природата си.

Споделяне

Още от Имоти