Инвеститорите в имоти минаха на бартерни сделки

България е в топ 10 на Европа по ръст инвестиционни сделки през 2011 г.

Свитото банково финансиране наложи нови форми на разплащане в бизнеса с имоти през изминалата година, като тенденцията се очаква да се засили през тази. Липсата на налични средства наложи като алтернативи за довършването на имотните проекти стоковото финансиране, факторинг сделките, мецанин и бартер, каза Михаела Лашова, мениджър инвестицонни продажби в консултанската компания “Фортън”.

 

Бартерните сделки са характерни за жилищните проекти, при които строителят или доставчиците на материали получават вместо пари в брой готови жилища.

 

Факторинг и мецанин сделките се прилагат при бизнес имоти – офис сгради или търговски центрове. Вариантите са нов инвеститор да довърши започнатия, но замразен проект срещу дял в проекта или продажби на бъдещи вземания. Миналата година няколко чужди фонда оглеждаха подобни проекти, но няма публична информация да се е стигнало до конкретни сделки.

 

След почти нулевите вложения в бизнес имоти през 2010 г. през изминалата година с общ обем от 200 млн. евро България влезе в топ 10 в Европа по ръст на инвестиционната активност, каза Лашова. Девет бяха големите сделки в бизнес имотите, като инвеститорите предпочетоха търговските обекти. Най-голямата сделка беше продажбата на Мол София” на “Европа Кепитъл” за 105 млн. евро. Фондът на Рокфелер купи още и “Ритейл парк” в Пловдив за 20 млн. евро.

 

Инвеститорите, които проучват възможностите за вложения у нас, са основно високорисковите фондове и предприемачите, като най-голяма активност показват компаниите от Великобритания, Гърция, Израел и Франция, каза Лашова. По думите ѝ има и български фондове, които купуват имоти.

 

За тази година очакванията са инвестиционния пазар в Централна и Източна Европа да падне с една пета и да достигне 5 млрд. евро, като за България се надяваме да запазим обема от 200 млн. евро, каза Лашова.

 

Наемите на офисите се върнаха десет години назад

 

Наемите на офисите са се върнали на нивата си от преди десет години, стана ясно от представените от “Фортън” данни. В момента първокласните офиси се отдават на нива от 10 – 12 евро/кв.м, а на тези с по-ниско качество в диапазона от 6 до 10 евро/кв.м . Такива бяха цените и в далечната 2002 – 2003 г.

 

В момента на пазара има 1.5 млн. кв.м офис площи, от които 500 хил. кв.м стоят празни, показват данните на “Фортън”.

 

Десет офис проекта диктуват в момента пазара, стана ясно от думите на Владислав Кайзеров, мениджър “Офис площи” във “Фортън”. Това са новите офиси по булевардите “Цариградско шосе” като ЕТС, “Мега парк” и “Полиграфия бизнес център”, на бул.“Тодор Александров”, както и “Софарма бизнес център”, “Литекс таурс”,“Сердика Офиси”, които са над “Мол Сердика”, “Пърформ бизнес център” междуо Съдебната палата и площад "Македония", “Вертиго бизнес център” на бул.”България и “неостаряващия” “Бизнес парк София”.

 

Това са имотите, на които държат наемателите да ги огледат и предпочитат да се нанесат в тях, посочи Кайзеров. С изключение на “Бизнес парк София” тези проекти излязоха на пазара в последните година и половина. Запълняемостта им в момента се движи от 40 до 90%.

 

Инвестиции в тези проекти обаче бяха направени при планирани бъдещи приходи от наеми средно от 15 – 16 евро/кв.м, докато реалността сега се оказва друга.

 

Очакванията на “Фортън” за тази година са за значителен брой офис сделки заради големия брой изтичащи 5-годишни договори за наем, подписани преди кризата. Голямото местене движи пазара и през изминалата година, като фирмите от ИТ-сектора, аутсорсинга и фармацията са активните в момента на пазара. Те успяват да постигнат много по-добри условия в сравнение преди пет години и някои от тях, като “Хюлед Пакард”, “Кока кола”, “Глаксо Смит и Клайн” и GfK, разшириха бизнеса си и увеличиха наетите площи, посочи Кайзеров.

 

Като цяло обаче България губи битката пред Полша, Румъния и Чехия в експанзията на чужди компании на нови пазари, като основните причини за това са малкия ни пазар и свитото потребление, посочи Кайзеров.

 

Моловете засенчиха търговските улици в София

 

През последните години моловете засенчиха търговските улици в София, като празните витрини по бул.”Витоша” непрекъснато растат, отбеляза Сергей Койнов, изпълнителен директор на “Фортън”. Според него този дисбаланс от временен, започва да става траен, което не е характерно за големите градове по света.

 

След като през миналата година нито един търговски център не отвори врати, тази обещава да бъде отново годината на моловете. През 2012 г. се очаква да се повтори за трети път в София битката кой мол ще отвори врати пръв.

 

В момента с усилени темпове се строят “Парадайз Център” на бул.”Черни връх” и “България Мол” на бул.”България”, като и двата планират да бъдат пуснати в експлоатация в края на годината. Третият мол, който се строи, но все още не е ясно кога ще бъде пуснат, е “София Ринг Мол” на околовръстното шосе до магазина на "ИКЕА".

 

През 2006 г. “Сити център София” успя да изпревари “Мол София”, но към момента молът на бул.”Стамболийски” е най-стабилният от страна на наематели и управление, докато този при хотел “Хемус” има сериозни трудности със запълване на площите. През 2010 г. пък “Сердика Център” изпревари The Mall на бул.”Цариградско шосе”.

 

Липсата на нови търговски площи през изминалата година даде глътка въздух за инвеститорите да преструктурират проектите си и да се съобразят с новите тенденции на пазара, каза Сергей Койнов, изпълнителен директор на “Фортън”.

 

Наемните цените в търговските центрове в момента са средно 27 евро/кв.м в София и 18 – 20 евро/кв.м в страната.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?