Инвеститорите в Иракли готови за старт на строителството

Инвеститорите в Иракли готови за старт на строителството

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас уведоми в понеделник община Несебър, че не трябва да издава разрешения за строежи в територията на зоната Иракли, която отпадна от новата ограничителна заповед на екоминистъра Джевдет Чакъров, съобщиха от екоинспекцията.

Преди да получат разрешение за строителство, инвестиционните намерения, които по последните данни на ековедомството са общо 17, трябва да получат оценка за съвместимост с предмета и целите на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. От РИОСВ – Бургас считат, че дори тези инвестиционни намерения, които имат одобрена оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), подлежат на оценка и за съвместимост с екомрежата НАТУРА. Служителите на екоинспекцията ще информират за новите изисквания всеки отделен инвеститор.

Смятам, че е редно инвеститори, които в момента искат промяна на статута на земята си от земеделска в устройствена, да минават през специализираната екологична оценка по НАТУРА 2000, коментира управляващият директор на “Суис пропъртис” Стоян Захариев. Той уточни, че  фирмата е купила 9 хил.кв.м. строителни терени, а не земеделска земя, върху която планира да изгради ваканционно селище “Ривърсайд вилидж”, и е първата с положителна оценка по ОВОС. Имаме необходимите документи, за да не попаднем под забраната за строителство, уточни Стоян Захариев.

Компанията обаче няма разрешение за строеж от община Несебър. “Няма да бързаме, защото материалният интерес за тези територии е много голям”, коментира той. По думите му представителите на сдружение “Иракли” , в което влизат концесионерът на плажа “Партнърс Комерс” на Николай Банев; “Голф хотели” АД – Сливен пак на Николай Банев; Евгения Банева, управител на ваканционното селище “Русалка”, и представляваната от Захариев компания “Суис пропъртис”, са изпратили близо 15 писма до екоминистъра Джевдет Чакъров докато имаше едногодишна забрана за строежите в Иракли.

На нито едно от тях не получихме отговор, нито пък ни успяхме да се срещнем с министъра, каза Стоян Захариев. Единствено в ответ до писмото им до премиера, Сергей Станишев ги информирал за решението на МС в НАТУРА 2000 да попаднат само зоните, които не са част от вече одобрени устройствени зони.

Веднага след като заповедта на Чакъров влезе в действие, в селищата Баня, Емона и Обзор се появили кандидати, които се опитвали да купят имотите на местните по лев за декар, каза Стоян Захариев. Той уточни, че тези “кандидат-инвеститори” убеждавали местните, че след като влязат в екомрежата, земите им няма да струват нищо и затова и сега не стрували нищо. Според Стоян Захариев именно в това се корени напрежението между дребните собственици на имоти и природозащитниците.

Членовете на инвестиционното сдружение “Иракли” са регистрирали преди седмица акционерно дружество със същото име, каза Стоян Захариев. Идеята им е да си партнират с местната и централна власт. Ние ще трябва да откупим терени, за да построим пречиствателна и помпена станции, както и цялата инфраструктура до бъдещата курортна зона, уточни той. Всички земи в този район са частни, общинска собственост е единствено земята под пътя, каза Захариев. Така че ще трябва да се използва принципът на публично-частното партньорство за изграждането на цялата инфраструктура.

По отношение на строителството, Захариев каза, че ще изчака да пристигнат през септември швейцарските собственици на компанията. “Суис пропъртис” е 100 процента собственост на “Би Пи Ай България Пропърти Инвест” АГ. Цялата ни инвестиционна политика се промени през тази една година. Според него обаче, няма никакви пречки компанията да получи разрешително за строеж на ваканционното селище.

От РИОСВ-Бургас обаче смятат, че без специализираната екологична оценка по НАТУРА, издаването на такова строително разрешение ще се счита за нарушение на Закона за биологичното разнообразие.

Споделяне

Още по темата

Още от България