Инвестициите нараснали с 60 % за две години, според Василев

За последните две години българските инвестиции в икономиката са нараснали с 60% в левове, каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът Николай Василев.

През 1997 г. българските инвестиции са достигнали 1,4 млрд. лева, през 2000 г. - 3,5 млрд. лева, а през 2002 г. - 5 милиарда 719 млн. лева. Министърът на икономиката уточни, че българските инвестиции в икономиката са пет пъти повече от чуждестранните.

Според него почти един път и половина са нараснали чуждестранните инвестиции за първото тримесечие на тази година в сравнение с миналата година. Вицепремиерът смята, че по отношение на чуждестранните инвестиции има сериозно разминаване между статистиката и действителността, тъй като нашата статистика е само на базата на регистрирани парични преводи в БНБ.

Той прогнозира добри нива на чуждестранните и на българските инвестиции през тази година. Василев посочи, че банковият сектор до края на 2000 г. е отпуснал кредити на частния сектор от 3,2 млрд . лева, а в момента те са над 6 млрд. лева.

Производителността на труда в България за 2002 г., измерена с БВП на един работещ при изчислен паритет на покупателната способност, е 31% от средната за ЕС, а в Унгария - 64 процента.

Вицепремиерът отбеляза, че се готви нов закон за насърчаване на инвестициите, предвижда се и въвеждане на система от държавни помощи за производствени инвестиции в т.нар. индустриални региони. Подготвени са и скоро ще влязат за разглеждане в правителството законопроекти за природните богатства и за стоковите борси.

Споделяне

Още от Бизнес