Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Инвестициите в бизнес имоти най-силни за последните седем години

Сделките с парцели за жилища и офиси достигнаха 92 млн. евро през първото тримесечие на 2016 г.

0 коментара
Инвестициите в бизнес имоти най-силни за последните седем години

Инвестициите в бизнес имоти отбелязаха най-силното си първо тримесечие за последните седем години със сделки за парцели за строителство на жилищни и офис сгради и за производство. Общата им стойност възлиза на 92 млн. евро за първото тримесечие на 2016 г., сочат данните на консултантската компания "Фортън", стратегически партньор на "Кушман и Уейкфилд" (Cushman & Wakefield) за България и Македония.

Подобна активност за последно е регистрирана в началото на 2008 г., когато обемът на инвестициите в бизнес имоти беше 285 млн. евро. Сега пазарът е далеч от тези стойности и по-скоро се връща към нормалния си ритъм след годините на слаб интерес и ограничен брой сделки, посочват от "Фортън".

"През първото тримесечие наблюдавахме повишена активност във всички сегменти – интересът към парцелите остава силен като едновременно с това растат и сделките с доходоносни активи. Добър знак е, че чужди инвеститори, които вече са на българския пазар разширяват дейността си с нови сделки и търсят още възможности", коментира Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" във "Фортън".

По думите му българският пазар е интересен за инвеститори, които вече са в региона или на местния пазар и се стремят да диверсифицират портфейлите си. Като цяло купувачите имат реалистична оценка за пазара и се насочват към имоти с потенциал за развитие.

Строителството на жилищни, индустриални и офисни проекти тече с високи обороти и поддържа активността на пазара на парцели.

Сред по-значимите сделки през тримесечието са придобиването на "Мол Пловдив" от досегашния съдружник в проекта "Авентус Кепитъл Партнърс", покупката на "София Еърпорт Център" от фонда "Ревитас Кепитъл" (Revetas Capital), както и сделката за Търговския парк в Пловдив с "Баумакс България".

Индустриални площи

Най-силен ръст има в развитието на индустриалните площи. Основната причина за това са продължаващите инвестиции от страна на производители на автомобилни компоненти и на дружества от леката промишленост.

През първото тримесечие на годината най-активно развитие се усети в "Тракия – икономическа зона" около Пловдив, където бяха открити нови производствени и логистични площи на Sensata Technologies, Liebherr и др. В района на София индустриалната зона в Божурище също привлече значими инвестиции през периода.

Очакваното скорошно завършване на няколко логистични проекта с общо 31 000 кв. м площи под наем доведе до лек ръст на незаетостта в София. През първото тримесечие делът на свободните площи се увеличи до 3% от общото предлагане, което възлиза на 871 386 кв. м, показват данните на "Фортън".

Въпреки този ръст нивата на незаетост са минимални. Липсата на свободни качествени площи в съществуващите обекти е предпоставка новите проекти сравнително бързо да бъдат усвоени от наемния пазар.

Слабо звено в преговорите остава продължителността на договорите, доколкото собствениците търсят дългосрочни ангажименти, а наемателите не са склонни на такива.

"Като цяло, стабилизирането на обемите в търговията на дребно и логистиката се усеща и при индустриалните имоти, където търсенето на площи за складиране и обработка на товари остава стабилно. В София предлагането на модерни логистични площи е ограничено и това даде импулс за лек ръст на наемните цени през последните тримесечия", обобщи Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални имоти и развитие на парцели" във "Фортън".

В резултат от този дисбаланс през първото тримесечие на 2016 г. наемите за първокласни индустриални площи в София продължиха леко да нарастват, достигайки средно 4.20 евро/кв. м/месечно. В сравнение с предходното тримесечие ръстът е 3%, а на годишна база достига 12%. Прогнозата е в краткосрочен план плавното покачване на наемите да продължи.

Търговски площи

Липсата на мащабни нови проекти продължава да концентрира активността на наемателите във вече работещите на пазара на търговски площи. През първото тримесечие единственото по-значимо завършване бе това на комплекса "Сан Стефано Плаза" в центъра на София, който включва 7000 кв. м търговска част.

Очакванията са в големите градове делът на обособени търговски зони, част от големи мултифункционални комплекси, да расте.

В същото време завършените през последните години мащабни търговски центрове наситиха пазара и започване на нови проекти в този сегмент не се очаква.

Строителство тече единствено в Пловдив, където в процес на завършване е "Марково тепе мол", а "Галерия Пловдив" е затворен за цялостно преустройство.

"След годините на бързо насищане на пазара с модерни търговски площи, балансът постепенно се възстановява – потреблението плавно нараства, търговците търсят възможности за нови обекти, предлагането се стабилизира. Тъй като нови значими проекти не се започват, стремежът сега е работещите търговски центрове да се позиционират добре и да заздравят позициите си", коментира Росен Генев, мениджър "Търговски площи" във "Фортън".

В тази посока продължава и преструктурирането на "Сити Център София". В първия мол у нас приключва обновяването на общите части, както и на по-голямата част от съществуващите обекти. В същото време продължава освежаването на микса от наематели. През първото тримесечие е подписан договор с Reserved, който ще отвори в мола най-големия си магазин в София. В началото на годината беше открит и обектът на Sport Depot. Очаква се цялостният процес по преструктуриране на "Сити Център София" да приключи до есента и през септември мола да представи новата си концепция.

Стабилизирането на пазара се отрази и на наемите. Нивата за първокласни площи в моловете в София отбелязаха лек ръст и през първото тримесечие достигнаха средно 28 евро/кв. м/ месечно. На главните търговски улици в столицата наемите остават стабилни на 46 евро/кв. м/месечно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.