Инвестициите в екозащита носят стократни печалби

Инвестициите в екозащита носят стократни печалби

Инвестираните в опазване на природата пари могат да имат огромна финансова възвращаемост, сочи доклад на Програмата на ООН за околна среда “Икономика на екосистемите и биоразнообразието при изготвяне на национални и международни политики 2009“, оповестен в петък. 

Според изследването инвестициите за опазване на влажните зони, кораловите рифове и горите могат да донесат стократна възвращаемост на капитала. Докладът е първият опит да се изчисли икономическата стойност на “услугите в екосистемите“ като например пречистването на питейните води или защитата на крайбрежията от бури.

“Сега след като направихме 1100 проучвания в различни страни на различни услуги в екосистемите, изчислихме, че вложенията в опазването на околната среда се връщат с печалба между 25 и 100 пъти“, каза ръководителят на изследването Паван Сухдев, икономист от “Дойче банк“, цитиран от ББС.

Проучването сочи, че банковата криза изглежда като джудже в сравнение с растящите загуби на гори, които нанасят годишни щети между 2 и 5 трилиона долара.

Обръща се внимание на това, че са необходими огромни усилия в защитата на морските екосистеми, за да се запази едновременно и биоразнообразието, и да се гарантира увеличаването на рибарския улов.

Ако ние разширим защитата на морските екосистеми с до 30 процента това ще ни коства около 40-50 млрд. долара годишно, но печалбата ще бъде около 4-5 трилиона долара, коментира Сухдев. Печалбата ще дойде от увеличаващия се улов на риба и ръста в приходите от туризъм, а в случая с рифовете – от предпазването на бреговете от разрушителната сила на бурите и намаляването на причинените от тях щети.

Много икономисти не оценяват стойността на природните богатства в своите страни и така компрометират благоденствието на милиони хора и допринасят за катастрофалната загуба на животински и растителни видове, посочва още докладът.

Според неговите автори, трябва да бъде променена порочната практика на даване на субсидии за грижата за околната среда (към момента една трета от тези субсидии подкрепят използването на изкопаеми горива) и да се засилят инвестициите в “екологична инфраструктура”.

Изследователите горещо призовават политиците за увеличаване на инвестициите в управлението и възстановяването на екосистемите. Те обаче препоръчват внимателно да се изберат нуждаещите се от защита сектори според тяхната екологична и икономическа важност.

Докладът дава за пример как в Коста Рика в райони с непокътнати гори реколтата от кафеените плантации се увеличава с 20 процента, защото се осигурява подслон за насекомите опрашващи растенията. Във Виетнам пък засаждането на около 12 хил. дка мангрово дърво, струвало около 1.1 млн. долара, спестило годишни разходи от 7.3 млн. долара за поддръжката на защитни диги.

“Държавниците трябва да обърнат внимание на този доклад и да започнат да гледат на природата по различен начин”, каза Гордън Шепърд, директор Глобална и регионална политика на екоорганизацията WWF. “Ако подходим към икономическото развитие по-далновидно, всичко това може да се промени, но в момента плащаме за невежеството на своите управници”, допълва той

Споделяне

Още от