Инвестиционна карта на туризма тръгва с 30 обекта

Инвестиционна карта на туризма тръгва с 30 обекта

Министерството на туризма ще направи инвестиционна карта, в която ще бъдат включени 30 обекта. Тя ще бъде промотирана на чужди инвеститори с цел да се насърчат и улеснят вложенията в сектора. Това съобщи зам.-министърът на туризма Милко Теофилов при откриването на Десетия Черноморски туристически форум във Варна в сряда вечерта.

Още през юни 2015 г. министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи,че ведомството и разработва такава карта, като от общините са поискани предложения, които могат да представляват интерес за чуждестранните инвеститори. Ведомството щяло да има грижата да направи маркетинговото им оформление и да ги представя при международни участия.

"Създаването на картата е част от стъпките за превръщането на Министерството на туризма в "one-stop-shop” за големи инвеститори в сферата на туризма“, каза преди повече от две години Ангелкова. По думите ѝ целта да се облекчат административните процедури при заявен интерес от стратегически инвеститори туризма.

Сега инвестиционната туристическа карта отново бе изкарана на дневен ред от Теофилов.

По време на форума той цитира данни на Световния съвет за пътувания и туризъм, според които 7 от всеки 100 евро, инвестирани в България, са вложени в туризъм. Това е над средното ниво за Европейския съюз и света, но трябва да се надгражда, каза зам.-министърът.

По думите му страната има редица предимства спрямо други страни в региона. Като такова, дежурно за такъв вид форуми, се посочва корпоративният данък у нас е най-ниският в ЕС, като ставката е под тази на Румъния, Сърбия и други държави от Източна Европа.

На туризма трябва да се гледа не само като брой хора, които влизат в страната, но и да обръщаме внимание и на инвестициите в сектора, каза още Теофилов. Той допълни, че статистическите данни относно чуждестранните туристи, които влизат в страната, показват добро развитие в правилната посока.

Според данните на НСИ за периода януари–юли ръстът на чуждите туристи е 7.2% спрямо същия период на миналата година. Това са над 4.9 млн. чужди посетители в страната ни за първите 7 месеца на годината. Приходите в сектора се увеличават с близо 11 на сто, достигайки 3.78 млрд. лв.

За периода януари-юли 2017 г. пренощувалите чужди гости само във Варна в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла са били общо около 450 хил., което е 1.5% ръст спрямо същия период на миналата година. Приходите от нощувки за януари-юли на настоящата година са почти 150 млн. лв. от чужденци, което е ръст от 11.8%.

В последните 5 години средногодишният ръст е 6%, което е над средното ниво за Евросъюза, показват данните на Световния туристически барометър, каза още зам.-министър Теофилов. Това е по-високо ниво в сравнение със средното за ЕС, за който нарастването е 4.3%. По този показател оставяме зад нас страни като Турция, Италия и Франция.

Съветът прогнозира, че разходите за бизнес туризъм ще нараснат с 80 на сто в следващите 10 години. За това инвестиционната карта е една от инициативите на Министерството на туризма, по която се работи, каза Теофилов.

Ведомството обръща сериозно внимание и на темата за дигитализацията, защото тя също е от изключителна важност, а туристите все по-често планират почивките си и правят резервациите си през телефон, допълни той.

Споделяне

Още от България