Инвестиционни фондове на "Дойче Банк" и "Голдман Сакс" влязоха в "Престиж 96"

Фабриката на "Престиж 96" във Велико Търново

Инвестиционни фондове на "Дойче Банк" и "Голдман Сакс" придобиват собственост в един от най-големите производители на бисквити и вафли у нас – "Престиж 96" АД, съобщиха от компанията.

Сделката става чрез фондовете - Deutsche Bank Private Equity и Goldman Sachs Asset Management и е част от окончателно финализиране на споразумението с Националната банка на Гърция за продажба на 100% от собствеността на банката във фондове, управлявани от NBGI Private Equity Limited. Те ще преминат в собственост на двата фонда. Сделката се очаква да бъде затворена в средата на годината.

По този начин Deutsche Bank Private Equity и Goldman Sachs Asset Management се присъединяват към друг водещ международен инвестиционен фонд - TRG Management LP, като част от мажоритарния собственик на "Престиж 96" АД.

Акционерното дружество "Престиж 96" е основано през 1996 г. във Велико Търново и е лидер на българския пазар на бисквити, вафли и мини-кейкове. През 2013 г. компанията откри изцяло нова производствена база, разположена на площ от 28 400 кв.м, която се отличава с модерни и високо технологични производствени линии, в съответствие с последните световни тенденции.

Компанията предлага на пазара редица продукти под марките "Троя", "Ная", "Траяна", "Мираж", "Хипер", "Роден край", "Насладки" и др.

Приходите от продажби на "Престиж 96" е бил над 56.8 млн. лв. за 2014 г., според последния публикуван финансов отчет на дружеството. Оборотът намалява с около 8.5 млн. лв. спрямо 2013 г. Компанията обаче увеличава близо пет пъти печалбата си през 2014 г., която е в размер на над 5.1 млн. лв. Това се дължи на съкращаване на разходите за материали, заплати и външни услуги, става ясно от финансовия отчет.

Deutsche Bank Private Equity е частният инвестиционен фонд от фондовото подразделение на "Дойче банк". С над 11 милиарда долара в клиентски активи и с над 20 години инвестиционна история, Deutsche Bank Private Equity е една от водещите фондови институции за частен капитал в Европа.

Групата Alternative Investments & Selection Manager (AIMS) е част от Goldman Sachs Asset Management и осигурява на инвеститорите инвестиции и консултантски решения в области като частния капитал, инфраструктурата, недвижимите имоти, хедж фондовете, частното кредитиране и фиксираната доходност. Групата управлява активи от над 180 милиарда долара в целия свят.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?