Инвестиционни проекти за над 1 млрд.лв. чакат помощ от държавата за инфраструктурата

Инвестиционни проекти за над 1 млрд.лв. чакат разрешение за инфраструктурна субсидия от държавата.

Ден преди реалното стартиране на новия закон за насърчаване на инвестициите, в Агенцията за чуждестранни инвестиции вече са постъпили 10 заявления за проекти, които кандидатстват за инвеститори - първи клас. Два от проектите са подадени от български инвеститори, съобщи във вторник Павел Езекиев, председател на агенцията. От сряда тя вече ще се казва Българска агенция за инвестиции и ще оказва институционална подкрепа на български и чуждестранни инвеститори.

И десетте заявления са за проекти на единична стойност над 100 млн.лв., което гарантира на инвеститорите пълно административно обслужване и ангажимент на държавата да изгради инфраструктурата до обекта.

Общо подадените в агенцията заявления за инвестиционни проекти - първи и втори клас, са 13 . Втория клас инвеститори са по инвестиционни проекти на стойност между 50 млн. и 100 млн.лв.

До един месец агенцията трябва да отговори на инвеститорите дали проектите им отговарят на условията в закона, за да бъдат класифицирани като инвеститори първи или втори клас.

Заявените проекти са в четири направления - индустриално производство, транспортни обекти, възобновяеми енергоизточници и високи технологии в областта на здравеопазването и съобщенията. Повечето инвеститори са от Европейския съюз, има и кандидати от Северна Америка.

Инвеститорите първи и втори клас трябва да получат всички разрешителни за по-малко от 6 месеца. Ако някой от органите забави разрешително, той ще бъде санкционират от новата агенция с глоба от 200 до 2000 лв.

90% от общините вече са посочили по един служител, който ще обслужва големите инвеститори, съобщи още Езекиев.

Той информира, че в бюджета на агенцията за 2005 г. ще се предвидят средства за рекламирането на България като място за инвестиране по Си Ен Ен.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?