Инвестиционният фонд "Адвент" купува компанията за бутилирана вода "Девин"

Глобалният фонд за дялово инвестиране "Адвент интернешънъл" е постигнал споразумение със собственика на публичното дружество за бутилиране на минерална вода "Девин" – регистрираната в Австрия компания "Соравия груп" – за закупуването на 75% от дружеството. Съобщението бе разпространено чрез сайта на Българската фондова борса (БФБ). Сделката е била договорена в сряда вечерта.

Продавачът и купувачът действат чрез специално създадени за целта дружества - "Девин Бетеилигунгс ГмбХ" и "Адвент Уотърс" (Люксембург).

Финализирането ще стане след разрешение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). След това "Адвент" ще обяви търгово предложение за изкупуване на останалите акции на дружеството, търгувани на борсата. Тримата изпълнителни директори на "Девин" ще запазят своят дял в капитала от приблизително 6.75%.

Съгласно договора за покупко-продажба на акции, цената на акция се очаква да бъде в интервала между 3,06 лв и 3,17 лв за акция спрямо целия капитал на "Девин", който е между 28 и 29 млн. евро.

Тази оценка се базира на обща стойност на дружеството в размер на 40 млн. евро, намалена с общия консолидиран размер на нетния дълг и коригирана в зависимост от оборотния капитал към 30 септември 2009 г., като точната цена ще бъде определена в периода между подписване на договора и неговото финализиране, се казва още в съобщението на сайта на БФБ.

По време на борсовата търговия в четвъртък акциите на "Девин" спаднаха с 6.15% до 3.05 лева за акция, след като ден по-рано бяха отбелязали ръст от близо 8% до 3.25 лв. при затваряне на борсата и с отделни рекордни нива от 3.80 лв. през деня заради публикуваната във вестник "Капитал" информация за предстоящата сделка.

Споделяне

Още от Бизнес