Инвестиционният министър впрегна френска компания да го оневини

Иван Данов е завел жалба във френската прокуратура за източване на помощите му за бедни

Сн.БГНЕС

Френска публично-частна компания, която търси съдействие от министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов за свой клиент, отрече той да е разследван във Франция за неправомерно получени социални помощи. В същото време Данов разкри, че банковата му сметка с парите от помощите била източвана в продължение на година, но банката му възстановила сумата.

Поредният епизод от странния сюжет се разигра в понеделник, когато директорът на френската компания "Сивипол" Реми Тюо и колегата му Жерар Зебри пристигнаха в София и от летището дойдоха директно в Министерството на инвестиционното проектиране. Те заявиха пред журналисти, че министър Данов не е обект на никакви разследвания във Франция. Зебри все пак уточни, че не искат да се месят във вътрешните работи на страната ни и отношение по случая с френските помощи на Иван Данов трябва да вземе френският посланик. Ксавие Лапер дьо Кабан обаче до момента не се е произнесъл по случая.

През юни, малко след като Данов стана министър, сайтът "Биволъ" разкри, че той е получил близо 15 000 евро помощи от френското бюро по труда в периода 2004 – 2005 г., без да има право на това, защото по същото време е работил в България. През септември френският вестник "Експрес" (L'Express) разказа историята на "безработния, който стана министър" , като изданието отбеляза, че "във Франция, както и в България, изглежда на никой не му пука от това... "

Данов контраатакува с жалба във френската прокуратура

След публикациите през септември 2013 г. министър Данов е завел жалба във френската прокуратура за кражба на лична кореспонденция и за източване на личните му спестявания от сметката за безработни. Жалбата е срещу неизвестни извършители, уточни Данов.

В момента тече разследване по искането на министъра от френската прокуратура, като нарушителите били установени, но Данов отказа да ги съобщи, защото разследването по случая продължава. Инвестиционният министър уточни, че в "продължение на години всеки месец по малко" от банковата му сметка във Франция, по която са превеждани парите му за безработен, някой е теглил. Впоследствие обаче от банката са възстановили изтеглените пари, каза Данов, като не уточни точният размер на сумата.

"Разполагам с удостоверение от 1 юли 2013 г., издадено от френските социални служби, според което г-н Данов е получил само онова, което са му дължали и нито едно евро повече - за периода от 29 септември 2004 г. до 29 април 2005 г. Няма данни за неправомерни плащания“, каза Николай Костадинов, представител на "Сивипол" за България. Този документ обаче не беше показан и така остана само честната адвокатска дума на Костадинов.

Тайнствени френски инвеститори се застраховат за сигурността на информацията у нас

Шефът на "Сивипол" и колегата му са на посещение у нас във връзка с намеренията на френски компании да инвестират у нас. Те проверяват дали има достатъчно сигурност на тяхната база данни и евентуално риск от кражба на ноу-хауто им. Тюо и Зерби отказаха да посочат кои френски компании се готвят да влязат на българския пазар.

В момента най-големият френски проект, който получи специална правителствена подкрепа, е проектът "Дестинация Рила", като планираната инвестиция възлиза на 550 млн. евро. Мегапроектът на български и френски инвеститори предвижда изграждането на огромен ски и голф комплекс върху 8000 хектара между Говедарци и Сапарева баня, но от афиширането му през октомври до момента няма реални стъпки за реализацията му.

Други френски инвеститори, които се канят да стъпят у нас, са в областта на информационните технологии и са свързани с предоставянето на услуги в тази област. Това била причината да поискат мнение от "Сивипол" относно рисковете базите им с данни да бъдат хакнати, коментираха неофициално представители на компанията.

"Сивипол" е публично-частно дружество, в което 40% от собствеността е на френската държава, а останалите – на частни акционери. Компанията работи у нас от 2005 г. Сътрудничеството ѝ включва проект за модернизиране на Академията на МВР, два проекта в областта на гражданската защита, както и обучения на служители в системата на МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?