Инвестицията в офиси в София носи загуба

Инвестицията в офиси в София носи загуба

София поддържа едни от най-ниските наеми на търговските улици сред другите източноевропейски столици, сочи проучване на международната компания Cushman&Wakefield на пазара за бизнес имоти през второто тримесечие на тази година. Доходността от отдаване под наем на магазин по търговските улици на София обаче носи висока доходност на собствениците си. По данни на международната компания 100 евро/кв.м. е средният наем на магазин по основните търговски улици в София, които носят на собствениците си 7 процента възвращаемост на инвестицията. Единствено Варшава е с по-ниски цени на наемите по търговските си улици – 80 евро/кв.м., но те носят 7.25 на сто възвращаемост. С най-високи наеми на търговските си улици от източноевропейските столици може да се похвали Прага – 170 евро за квадрат, но те носят и най-ниската доходност от 5 на сто.

През последната година наемите на магазините по основните търговски улици в София са паднали с 16.7 на сто, отчитат от Cushman&Wakefield. Във Варшава пък са скочили с 25 на сто за същия период. Според анализаторите от международната агенция, сегментът на търговските площи у нас се развива стабилно, въпреки че предлагането на модерни търговски площи все още е сравнително малко по обем. Спадът на цените се дължи основно на факта, че големите инвеститори търсят големи и модерни квадратури, каквито дори по централната търговска улица Витоша няма, коментират специалистите на компанията.

Очакването е, че през следващите две години на пазара в столицата ни ще бъдат открити над 177 хил. кв. м търговски площи.

София държи най-високите цени за наеми на модерни складови площи от 6 евро за кв.м. Новите складове носят възвращаемост на инвестицията около 9 процента в момента, изчисляват от Cushman&Wakefield. Варшава и Букурещ са с най-ниски цени – от 4 евро/кв.м. за наем на нови складове. Международните брокери отчитат понижаване на цените с 33.3 на сто за последната една година при наемите на новите складови площи в Букурещ. Доходността от инвестицията в този тип имоти в северната ни съседка остава добра – 8 процента. Като цяло този сегмент от имотния пазар у нас се развива бавно. Според Сергей Койнов, директор на “Фортън Интернешънъл”, асоцииран офис на Cushman&Wakefield у нас, България за момента изостава в развитието на индустриални проекти спрямо останалите страни в региона. Причината за високите цени на наемите, според него е в слабото предлагане на модерни складове.

“Ако за последното тримесечие в Унгария са се появили 27 хил.кв.м. нови бази, то у нас те са по-малко от 10 хил.кв.м.”, коментира Койнов.

16 евро/кв. м е средната цена на офисите под наем в София, като в централната част на града стойностите им достигат 24 евро за квадрат, сочи проучването на Cushman&Wakefield за развитието на пазара. Специалистите отчитат 1.1 процента спад в цените на офисите под наем през последната година, а според изчисленията на международната агенция, инвеститорите в нови офиси ще изгубят в момента 3.1 процента от инвестицията си.

Цените на наемите на офисите във Варшава са скочили за една година с 58.8 процента и средните наемни нива там са 27 евро за квадратен метър. Възвращаемостта на инвестицията в нови офиси в полската столица е средно 5,25 на сто.

Въпреки активното строителство в София, нивото на незаетите офиси у нас е 6 процента. Обявени са проекти за над 480 хил.кв.м. в столицата, а във фаза на планиране са още 723 хил.кв.м.

Споделяне

Още от Имоти