Инженер от квотата на "Воля" оглави Бюрото за СРС

Неудобният Бойко Рашков остана зад борда, съставът бе попълнен с кадър от ДС, лесничей и физкултурник

Новият състав на Бюрото. От ляво надясно - Илия Ганев, Илко Желязков, Пламен Иванов, Огнян Янакиев, Огнян Атанасов

Контролът върху подслушването в България ще се осъществява от институция в състав от инженер, физкултурник, лесничей, щатен служител на бившата Държавна сигурност и само един юрист. Досегашният шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Бойко Рашков, който се бореше за независимостта и ефективността на институцията, остана зад борда. Това стана благодарение на БСП, която предвидливо издигна още един кандидат, който – съвсем очаквано – се оказа по-удобен за ГЕРБ и останалите партии.

Предизвестеният финал на процедурата по обновяване на Бюрото е показателен за волята на парламента да обезсмисли единствената институция в държавата, която може да следи за тежки посегателства на службите върху личния живот на гражданите. (Подробности за професионалните и морални качества на избраните вече кандидати може да прочетете тук)

В петък НС избра без дебат за шеф на Бюрото Пламен Иванов, лансиран от "Воля". Той е завършил "Машиностроене", но след това рязко е сменил ресора, започвайки работа в Националната служба "Сигурност" (след това част от ДАНС).

Наличието на един юрист от общо петима членове на Бюрото рязко контрастира със спецификата на работата. Проверката на специалните разузнавателни средства изисква от проверяващите независимост, голям опит и отлични юридически познания.

Вместо това...

За заместник-председател бе избран Илко Желязков, предложен от ДПС. По образование той е психолог, а иначе - щатен служител на Второ главно управление на Държавна сигурност и енергетик. Желязков е работил още в Националната служба "Сигурност" (НСС) и Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС).

Илко Желязков има впечатляваща кариера по върховете на българската енергетика. Кандидатът на ДПС работи в Държавна сигурност от 1981 г. до нейното разформироване, след което преминава последователно в НСС и ДАНС, за да се озове през 2007 г. в ново амплоа, като шеф на дирекция "Сигурност и отбранително-мобилизационна подготовка" в държавния резерв, където работи до избора му за член на Бюрото.

През 2007 година държавният резерв е в ресора на тогавашния зам.-министър по бедствията и авариите Делян Пеевски. През 2009 г. Желязков е назначен и за председател на Съвета на директорите на ТЕЦ "Марица изток 2", където е несменяем чак до тази година. Междувременно попада на два пъти и в Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) – между април 2012 и април 2013 г., както и в периода между юни 2013 и август 2014 г.

Редови членове на Бюрото за контрол на СРС ще Огнян Атанасов (ГЕРБ), Илия Ганев (БСП) и Огнян Янакиев ("Обединени патриоти"). За тях това ще е втори мандат.

Огнян Атанасов е завършил "Физкултура" във ВИФ "Георги Димитров" (сега НСА). От 1983 г. до 2000 г. е оперативен работник на МВР. След това става шеф на Дирекция "Оперативно издирване" в министерството. Илия Ганев е дългогодишен лесничей и бивш пожарникар. Единственият юрист в новия състав на Бюрото ще бъде Огнян Янакиев, който е адвокат.

Очаквано парламентът не избра за нов мандат досегашния председател на бюрото Бойко Рашков, който бе предложен от "БСП за България". Бойко Рашков бе твърде активен на тази позиция за вкуса на управляващите. Заедно със заместника си Георги Гатев (известен адвокат) Бюрото за контрол на СРС започна множество проверки, които не бяха по вкуса на прокуратурата и ГЕРБ.

Какво свърши Бойко Рашков?

Проверките на Бюрото доведоха до аферата "Червей", която бе последвана от отстраняването на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева, известна като семейната приятелка на Цветан Цветанов. По-късно Янева бе осъдена за одобряване на незаконно подслушване.

"Червей" на свой ред доведе до аферата "Яневагейт", която нанесе тежък удар по Сотир Цацаров и Бойко Борисов след изтичането на записите на разговори на Янева със съдия Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки.

Отговорът не закъсня. След оперативна комбинация между прокуратурата и ДАНС Георги Гатев бе отстранен от Бюрото заради отнемане на допуска му до секретна информация. Междувременно прокуратурата и ДАНС започнаха да блокират и проверките на Бюрото. Резултатът е, че през тази година институцията не е открила нито едно нарушение при използването на специални разузнавателни средства.

Ключово за изваждането на Бойко Рашков от Бюрото бе поведението на БСП. Партията издигна двама кандидати, за да даде възможност на ГЕРБ и БСП да заобиколят Рашков, подкрепяйки Илия Ганев. В доклад за досегашната работа на Ганев в Бюрото се казва, че той е пропуснал без извинителни причини 373 работни дни за последните 5 години.

След като въпросът е поставен от Бойко Рашков още през есента на 2014 г. Ганев се е обърнал към него по време на заседание на Бюрото с думите: "Какво ще ми направиш, бе, Бойко, ще ме уволниш ли?". Този щрих от доклада бе потвърден лично от Рашков по време на изслушването пред депутатите, което предшестваше гласуването в пленарна зала. Илия Ганев заплаши Рашков със съд.

Мандатът на членовете на Бюрото е пет години. Месечните им заплати са по 5500 лева, независимо дали ходят на работа и ако да, дали я вършат. Фактът, че досегашни членове на институцията не са правили нито едното, нито другото, не попречи на депутатите да им гласуват втори мандат.

Изборът на членовете на институцията не мина без процедурни трикове. Преди избора на Пламен Иванов за шеф на Бюрото, ГЕРБ поиска поименна проверка на кворума, каквато по правилник може да се иска само веднъж. Целта на ГЕРБ бе опозицията да не може по-късно през деня да поиска преброяване и да се окаже, че няма кворум.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?