IoT кула следи и управлява онлайн златния добив в Крумовград

IoT кула следи и управлява онлайн златния добив в Крумовград

Свръхмодерна контролна зала, използваща Интернет на нещата (IoT) за автоматизирано и визуално управление и бързи анализи на текущия добив, е внедрена в златния рудник "Ада тепе" край Крумовград. Това съобщиха в четвъртък от "Шнейдер Електрик", която е основен доставчик на свръхмодерното оборудване. Проектът се реализира повече от две години от "Дънди Прешъс Металс Крумовград".

Многослойният информационен център с множество екрани и сървъри осигурява над 25 000 точки на комуникация с над 30 контролера, както и адресиране и конфигуриране на над 250 мрежови инструмента.

Високотехнологичното решение се базира на EcoStruxure PLANT - част от общата IoT платформа на "Шнайдер електрик", която събира данни, позволява визуализация, управление на процеси и анализи. Внедряването на иновацията е дело на инженеринговата компания "Ехнатон".

Целта на иновативната контролна зала е сигурно и надеждно наблюдение и контрол на пълния производствен процес на смилането, преработката и извличането на златен концентрат от мината, за да е той максимално ефективен.

Визуалното представяне на процеса гарантира бързо действие и ефективност при възникване на аварийни събития, а чрез контролната зала, от рудника получават достъп до множество инструменти за трендове, анализ и отчети на основните технологични параметри – т.е. е постигнато информационно обезпечаване на най-високо ниво, информира доставчикът.

"Изключително горди сме, че в нито една от фазите на този проект, който беше осъществен в изключително сложния терен на рудника, не се наложи присъствието на чуждестранни консултанти. Въпреки, че нашият пазар е малък в международен мащаб, сложността и технологичното ниво на проектите тук са абсолютно съизмерими с тези в по-напреднали икономики", заяви Васил Ников, търговски директор направление "Големи проекти" в "Шнайдер Електрик".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?