ИПИ: България има нужда от смели реформи, за да дръпне напред

Страната ни се представя разнопосочно в международни класации през 2014 г.

България има нужда от смели реформи, за да дръпне напред. В противен случай перспективите за бъдещето на страната ни не са оптимистични и няма шанс да станем по-богати. Това е изводът, около който се обединиха експерти от Института за пазарна икономика (ИПИ) и от фондация за свободата "Фридрих Науман".

Те представиха преглед на международните индекси и мястото на страната ни в тях през 2014 г., като анализът на резултатите се прави за шеста поредна година. В изданието тази година са включени седем индекса – човешко развитие, правене на бизнес, индекс за глобална конкурентоспособност, възприятие на корупцията, икономическа свобода по Фрейзър и по Херитидж, както и PISA.

Представянето на страната ни за пореден път демонстрира липсата на осезаем напредък в подобряването на икономическата среда, повишаването на ефективността на публичните услуги, ограничаването на корупцията и като цяло в подобряването на условията за живот и бизнес в страната, каза изпълнителният директор на ИПИ Светла Костадинова.

Къде сме

Резултатът на България спрямо останалите страни-членки на ЕС показва разнопосочно представяне. В отделни класации страната се представя добре, но в други изостава значително.

Със слаби резултати (40-60% от максималното) се нареждаме в индекса за възприятие на корупцията. Оценката на България е под половината от максималната и далеч от тази на първенците Дания и Нова Зеландия.

Посредствени са резултатите ни (между 61 и 70%) при индексите за конкурентоспособност и икономическа свобода (Херитидж) и условия за правене на бизнес. Като цяло България се нарежда по-близо до първенците в ЕС като Швейцария, Ирландия и Дания.

Добри са резултати (между 71-80% от максималния) постигаме в индексите за икономическа свобода (Фрейзър) и човешко развитие. Оценката ни е около три четвърти от максималната и относително близо до тази на водещите страни в ЕС - Финландия и Холандия.

По думите на Светла Костадинова резултатите не са обнадеждаващи, защото България никога не е прескачала по 10-12 места в международните индекси, както го правят някои други европейски държави.

Страната ни не е била в списъка на "Топ 3" по реформи и най-вероятно нямаме шанс и "през следващите няколко години да се наредим сред смелите", прогнозира Костадинова.

Пътят до първите

Пътят да настигнем лидерите минава през смели реформи, посочи Костадинова. Най-важните са създаване на независима съдебна система и специализирани съдилища, както и на ефективна администрация и електронни услуги.

От Института за пазарна икономика са направили списък с 90 мерки за икономически растеж, които целят "рестартиране на реформите и изваждането на България от летаргията през последните години".

В списъка със "смели" реформи е премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи, както и отменяне на правомощието на министъра на труда и социалната политика да разпростира административно колективни трудови договори над всички предприятия в даден сектор.

От ИПИ коментират, че по-доброто представяне на страната минава още през подобряване на образованието и професионалната квалификация, гъвкави условия на пазара на труда и чрез постигането на ефективност чрез реформи, а не чрез псевдоевропейски проекти.

Тези мерки не само ще помогнат на България да заеме по-престижни места в международни класации, но реално ще донесат повече инвестиции, по-висок икономически растеж и по-високи доходи, както и подобряване на благосъстоянието на населението, смятат икономистите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?