ИПИ: Данъчните преференции носят 500 млн. лв. загуби за бюджета

Докато данъчно-осигурителното бреме в България остава високо за повечето компании, няколко отрасли и дейности ползват данъчни преференции за стотици милиони левове годишно. Това се казва в изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикувано във вторник.

Според събраните данни за някои от най-големите данъчни преференции, те струват на бюджета 360 милиона лева годишно. Оценката на ИПИ за общия размер на загубите от данъчни преференции е около 500 милиона лева годишно.

Най-големи загуби за бюджета има от земеделието (над 200 милиона лева от многобройни преференции във всички данъчни закони) и туризма (90 милиона лева заради тройно по-ниската ставка по ДДС).

Използването на необлагаеми ваучери за храна вместо плащане на по-висока заплата е третият голям източник на загуби за бюджета (48 милиона лева), е пресметнал ИПИ.

Други данъчни преференции са освобождаване от данък за държавно предприятие РВД и за инвестиции в общини с висока безработица, възстановяване на акцизи за БДЖ, данъчни преференции за ипотечни кредити за млади семейства, необлагане на капиталовите печалби от акции, търгувани на борсата и пр.

Данъчните преференции са вредни, тъй като те стимулират лобизма в данъчната политика, водят до неефективно разпределение на ресурсите в икономиката, увеличават данъчната тежест върху секторите, които нямат силно политическо лоби и намаляват потенциала на икономиката. Затова най-добре е да няма данъчни преференции, а да има по-ниско облагане за всички, казват икономистите от ИПИ.

Ако се премахнат данъчните преференции, спестените половин милиард лева могат да се използват за намаление на осигуровките с цели 10 процентни пункта, смятат от института и добавят, че това ще облекчи значително данъкоплатците, ще остави повече средства във фирмите и домакинствата, ще намали стимулите за укриване на доходи и ще доведе до създаване на над 250 хиляди работни места.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес