ИПИ отново призова и за 10% осигурителна вноска и патентен данък

ИПИ отново призова и за 10% осигурителна вноска и патентен данък

Ставка от 10% да се въведе както за всички доходни данъци, включително за  патентния, така и за осигурителна вноска. Това предложение направи в неделя Институтът за пазарна икономика (ИПИ) в свое алтернативно виждане за бюджета за следващата година. Предложението на института не е ново, а за плоския данък икономистите му настояват от години. В неделя те представиха виждането си за плосък данък съчетан с реоформа на разходите в бюджета за следващата година.

С преки данъци и осигуровки със ставка от 10% може да се постигне основната цел на бюджета, както я вижда ИПИ – намаляване на данъчното бреме и на преразпределението на бюджетните разходи. Като резултат ще се увеличат инвестициите, ще се стимулира предприемачеството, ще се повишат икономическият растеж и доходите.  

Според старши икономиста в ИПИ Георги Ангелов е необходима данъчна децентрализация, при която общините сами да определят местните си данъци без минимална граница за размера им. Така, ако преценят, че е целесъобразно, някои общини ще могат да премахнат местните данъци за привличане на жители и инвеститори. 

Като част от децентрализацията ИПИ смята, че на общините може да се предоставя директно 1% от събирания доходен данък. Според Георги Ангелов трябва да се мисли и за процедура по фалит на общините, каквато практика съществува в други страни.

Според вижданията на икономистите от института необходима е цялостна реформа на пенсионната система. Цялата осигурителна вноска от 10% може да влиза в избран от осигурения пенсионен фонд, а пенсиите на сегашните пенсионери да се изплащат изцяло от държавния бюджет.

Ако догодина се извършат 20-процентни съкращения на заетите в бюджетната сфера, за сметка на намалените бюджетни разходи от първи юли догодина може да се направи 25-процентно увеличение на пенсиите. Останалите работещи на бюджетна издръжка също ще могат да получат увеличение на заплатите с 25% за цялата година.

Здравната реформа, според икономистите, трябва да започне с разбиването на монопола на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК), като всеки осигурен да решава къде да внася здравната си вноска, както и да има реална конкуренция между здравните каси. Държавата да определи минимален пакет от здравни услуги, предоставяни от фондовете, да финансира здравните вноски на уязвимите социални групи и да има пазарно договаряне между всички страни от здравната система, а не както е досега - договарянето да е монопол на НЗОК.

От ИПИ смятат, че трябва да се направи преглед и спиране на неефективните програми за заетост, да се наблегне на квалификационни курсове и да бъдат насочени средства към социални програми за наистина нуждаещи се хора.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?