ИПИ: Вместо различен ДДС – по-висок праг за ДДС регистрация

ИПИ: Вместо различен ДДС – по-висок праг за ДДС регистрация

Много по-добра опция би било не диференциране на данъка върху добавената стойност (ДДС), а например покачването на прага за регистрация по ДДС, коментират от Института по пазарна икономика (ИПИ) в петък по повод Деня на данъчната свобода в България, който тази година е на 15 май.

По-високият праг за регистрация по ДДС ще даде глътка въздух на всички малки фирми – до съответния праг, и няма да дискриминира определени сектори. Данъчната свобода обаче печели най-много от хоризонталните мерки, които са отворени за всички, а не само за отделни бизнеси или индивиди, смятат анализаторите на ИПИ.

Те се спират и на ефекта от мерките срещу коронавируса и посочват, че в последните месеци на извънредното положение заради заразата наред със здравните и социалните работници в страната, другите герои са данъкоплатците, които са продължили да плащат задълженията си към бюджета и това е позволило нормалното функциониране на държавата и осигуряването на средства за финансираните от правителството мерки за запазване на работни места.

Независимо от мерките, водеща остава несигурността до края на 2020 г. Евентуална втора вълна на вируса сериозно ще промени прогнозите за икономиката и ще увеличи значително бюджетния дефицит. Преразпределението през бюджета също зависи от нормализирането или усложняването на епидемичната обстановка. Денят на данъчна свобода обаче напомня, че и в добри и в лоши години, всички публични политики зависят от труда на данъкоплатците, посочват от ИПИ.

Тази година денят, до който гражданите са работили само за да покрият своите данъци и осигуровки, е 15 май. Датата отчита 136-те дни, нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46.8 млрд. лв. приходи, заложени в бюджета, който за пръв път от години бе планиран да е без дефицит.

На фона на многото засегнати бизнеси и изгубени работни места, символичната данъчна свобода не е повод за празник, а по-скоро време за отрезвяване от прехласването по силната държава и постепенно връщане към нормалния стопански живот, смятат икономистите от института.

Те припомнят, че последната прогноза на Европейската комисия е за свиване на българската икономика със 7,2% през 2020 г. Ударът върху икономиката и увеличението на разходите в бюджета означават, че през 2020 г. ще има рекордно преразпределение през публичния сектор – консолидираните разходи се очаква да достигнат 42% от БВП.

"Дълги години преразпределението у нас се държи под 40% от БВП, което се доказа като здравословна горна граница за държавните разходи и държи юздите на фискалната политика. Тази по-силна роля на държавата може и да е обяснима с извънредната ситуация, но тя  е и много опасна за данъкоплатците. Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката. Напротив, точно сега е времето за повече свобода за предприемачите, които да извадят икономиката от тежката ситуация", посочва се в коментара на ИПИ.

Дори и преди появата на коронавируса, българският данъкоплатец постепенно губеше дни в полза на държавата. През 2017 и 2018 г. например беше увеличена вноската за пенсия. През 2019 г. пък беше вдигнат максималният осигурителен праг. Тази година започна с масово покачване на местните данъци и такси. На практика в добрите години държавата настъпваше и изземваше повече от произведеното. По време на кризата имаше някои стъпки за облекчаване на данъчни плащания – например отстъпки от местни данъци по време на извънредното положение, но това не промени генерално ситуацията, отбелязва се още в анализа..

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?