Ипотечните кредити по новите правила по-изгодни от старите

Банките пуснаха нов заем с ограничена отговорност

Ипотечните кредити по новите правила по-изгодни от старите

Ипотечните кредити по новите правила, които влязоха в сила от 23 юли след промяната на закона, са довели до намаляване на такси и лихви, сочи анализът на пазара на "Кредит център".

Според компанията обаче ще са необходими поне още няколко месеца преди потребителите да се ориентират по-добре в ситуацията. "Кредит център" очаква банките да направят още  промени в предлаганите продукти в следващите месеци.

В офертите на няколко банки годишният процент на разходите по ипотечните кредити се понижи с 0.25 до 0.5 процентни пункта, като в част от офертите началните такси за отпускането на заеми намаляха значително и сега са в рамките на 50 – 100 лева, а в други оферти таксите останаха близки до премахнатата такса усвояване или средно около 1% от размера на кредита, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център". Според него като цяло няма обаче съществени промени на пазара.

Отпадането на таксата за предсрочно погасяване по съществуващите и бъдещи кредити е една от новостите. Кредитополучателите трябва да знаят, че законът забранява тази такса само за заемите до 75 000 евро, докато за тези над тази сума остава, напомнят от "Кредит център".

Нов ипотечен кредит с ограничена отговорност

Банките са пуснали на пазара нов кредит с ограничена отговорност. При него се предлага на  потребителите да отговарят само до размера на обезпечението по кредита. Т.е. достатъчно е само да се продаде жилището, за да удовлетворят вземанията по кредита, в случай, че клиентите изпаднат в невъзможност да го обслужват.

Според Тошев още е рано за категорични оценки дали този тип заем ще предизвика сериозен интерес, тъй като при много от тези оферти финансирането е максимум до 50% от стойността на имота, а при по-голям процент финансиране – до 70%, лихвата скача над 9%.

Ипотеките в лева остават предпочитани

Средният размер на изтеглените кредити за страната е 35 120 евро през юли, като съотношението между българската и европейската валута е 82 на сто в полза на лева.

Средният размер на ипотечния заем в София е 45 583 евро, като има ръст спрямо предходните месеци. Във Варна няма съществени промени и остава малко над 34 000 евро. Ръст на размера на ипотечните кредити има в Бургас и Пловдив, където средните стойности са съответно 30 000 евро и 25 790 евро.

Половината от кредитополучателите през юли са на възраст между 26 и 35 години, отчитат още от "Кредит Център". По 9.1% са хората над 45 години и най-младите – между 18 и 25 години, които са теглили ипотечни заеми. Останалите близо 32% се формират от дела на хората между 36 и 45 години.

Кредитите между 10 000 и 30 000 евро остават най-предпочитани, като са над 45% от всички.
Около една четвърт от заемите са в размер между 30 000 и 50 000 лв.

Заемите над 90 000 евро са 3.3%, а тези между 70 000 и 90 000 – близо 6%. Най-евтините заеми – тези до 10 000 евро, съставляват около 0.4% от ипотечните кредити.

За покупка на жилище са изтеглени 99.1% от кредитите през юли. За лично ползване кредит са теглили 0.9% от потребителите, посочват още от компанията.

Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотеката е между 16 и 20 години – 43.5%.  Над една трета избират срок за изплащане между 21 и 25 години. Дълъг период от над 30 години, е предпочитанието на 2.3% от потребителите. За 10 години кредита си ще изплащат по-малко от 1% от кредитополучателите.

Най-популярното външно финансиране и през юли остава това между 70% и 80%, от стойността на имота, като около една четвърт от потребителите са избрали тази възможност.

Малко по-малък е делът на хората, избрали да покрият с кредит между 60% и 70% от стойността на своята сделка. Заем, покриващ до 100% от покупката, е изборът на 2% от потребителите. Външно финансиране до 40% е предпочитанието на 6% от кредитополучателите, сочат данните на "Кредит Център".

 

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?