Анализ на консултантска компания сочи

Ипотечните кредити растат като брой, но намаляват като размер

Въпреки снижението на лихвите по ипотечните кредити, българите предпочитат да теглят минимално пари от банките за покупка на нов дом. Тенденцията е на ръст на броя на кредитите, но за сметка на техния размер, показват данните на консултантската компания “КредитЦентър”.

Ако през 2008 г. като малък се определяше ипотечен кредит от 30 000 евро, то днес сумите под 10 000 евро вече не са изключение, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията. Според него основен фактор за налагащата се тенденция е желанието за минимизиране на риска.

През март пазарът е бил подвластен на пролетните промоции на банките. Клиентите сравняват офертите по годишния процентен на разходите, а не само по лихвата. Скорост набират ипотечните кредити с дългосрочно фиксирана лихва, защото дава възможност за планиране на разходите.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната пада през март до 29 497 евро при 34 860 евро за февруари 2012 г., показват данните на “Кредитцентър”. Причините се крият в нежеланието на клиентите да задлъжняват прекомерно. Съотношението евро-лева запазва тенденцията на все повече заеми в български пари и през март в такава валута са изтеглени 15% от кредитите, като останалите 85% от заемите са в евро.

През март 2012 г. средният размер на изтеглените ипотеки в столицата е 32 575 евро, което е допълнителен спад спрямо февруари. Понижение се наблюдава и в другите големи градове от страната, сочат още данните на КредитЦентър.

Във Варна средният размер на заемите е с около 5000 евро по-нисък спрямо предходния месец. В Бургас средната изтегляна сума през март е 26 230 евро, а Градът на тепетата Пловдив демонстрира най-нисък среден размер спрямо другите градове – 20 165, като 18% от изтеглените от пловдивчани заеми са в българска валута.

Традиционно най-активни са хората между 26 и 35 години. Техният процент е нараснал с над 15% спрямо февруари и към момента те представляват над 56% от всички кредитополучатели.

Най-популярни остават кредитите между 10 000 и 30 000 евро – над 46% от всички ипотечни заеми през март. Над една трета са изтеглените заеми между 30 000 и 50 000 евро. Кредитите над 90 000 евро са 1.1% от всички, сочат данните на “Кредит Център”.

През март 96.2% от кредитите са изтеглени с цел покупка на жилище, сочи още анализът на компанията. Останалите 3.8% през месеца пък са изтеглени за лично ползване.

Най-предпочитаният срок за погасяване на ипотечните заеми остава този между 16 и 20 години – 43% от всички изтеглени заеми.

Предпочитаният процент на финансиране и през март е между 70% и 80% от стойността на жилището, показва анализът на “КредитЦентър”. Такова финансиране са ползвали над 34%.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти