Ипотечните кредити със слаб ръст през януари

Обемът на отпуснатите нови ипотечни кредити през януари нараства с 8% спрямо декември, сочи анализ на консултантска компания "КредитЦентър", огласен във вторник.

Средният размер на изтеглените кредити за страната в евро е 34 668, а съотношението на кредити в евро към кредити в лева е десет към едно в полза на еврото.

През януари според компанията е започнало и първото за годината подобрение на банковите оферти. Движението на лихвите надолу продължава, като офертите се подобряват с 0.5 на сто, се казва в доклада.

Средният размер на изтеглените в София ипотечни кредити е над 45 000 евро, следван от Варна, съответно със среден размер на кредитите 34 820 евро.

Най-активните кредитополучатели за периода са били младите семейства. Те представляват са близо половината от всички потребители за януари. Според компанията тяхното завръщане на пазара е знак за неговото стабилизиране и успокояване.

Продължава тегленето на нецелеви ипотечни кредити с цел рефинансиране на няколко различни по размер и вид кредити. От компанията обаче посочват, че тегленето на подобен кредит е крайна стъпка, която, ако не е добре преценена и след нея поведението на тези клиенти не е отговорно, може да доведе до загуба на жилището.

Срокът, за който се теглят кредитите, е най-често между 10 и 15 години (34.6 на сто) и между 16 и 20 години (32.5 на сто). Страхът от оскъпяване през годините е отдръпнал клиентите и ипотечни кредити със срок от над 30 години изцяло липсват.

При месечните доходи на домакинствата, пристъпващи към теглене на кредит, няма съществена промяна, отчитат от компанията. Най-активна остава групата с доходи между 1500 и 2500 лева, която е представителна извадка на семействата в големите градове на страната.

Повече от половината от осъществените сделки с имоти през 2009 г. са направени от купувачи, разполагащи с пари в брой, коментира във вторник Димитринка Костадинчева от варненската агенция "Адрес Недвижими Имоти". От всички клиенти на компанията едва 19 процента са използвали ипотечен кредит, най-често около 20 000 евро.

Над 70 процента от купувачите в София и Варна са склонни да дадат до 40 000 евро за жилище, посочи Костадинчева. Тя добави, че се увеличава броят на т. нар. двойни сделки - продажба на имот и покупка на друг. Очакванията на брокерите са, че делът на тези покупко-продажби ще продължава да нараства и през тази година.

Сделките с къщи извън града през 2009 г. са повече, отколкото през 2008 г. и 2007 г. взети заедно, отбеляза Костадинчева. Купувачите са основно семейства на средна възраст със собствен бизнес, които имат пари в брой.

През миналата година има увеличение на сделките с клиенти от Русия, които търсят ваканционни имоти. Очакванията на брокерите са, че броят на тези купувачи ще продължава да нараства.

От дружеството смятат, че пазарът на недвижими имоти в страната се е стабилизирал и не се очакват сериозни промени през предстоящите месеци.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?