Ипотечните заеми нараснали с 4% през миналата година

Около 4% е ръстът на новоотпуснатите ипотечни кредити през 2013 г. Това показва годишният анализ на данните на консултантската компания "Кредит Център", обявен в понеделник.

"Погледнато в статистическите данни, ипотечният пазар изглежда замръзнал през изминалата година. Кредитите остават около 160 000 броя и около 8.8 млрд. лева, като в отделните тримесечия леко се покачват или леко намаляват", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център".

Според него причината за това е, че въпреки раздвижването на пазара на имоти в големите градове и отчетения ръст на сделките, това е било съпроводено с изплащането на предсрочното частично или пълно погасяване на част от изтеглени заеми, което не е позволило общият обем и брой сериозно да се променят.

"Желанието на българина в момента е да има ниска или никаква задлъжнялост и спестени средства на депозит, за да се чувства спокоен и сигурен в тази по-трудна икономическа и политическа среда", коментира Тошев.

Немалко влияние за по-активния пазар на ипотечното кредитиране е оказало и плавното подобряване на условията по заемите. Понижаването на лихвите по ипотеките през цялата година ги направи най-изгодни от началото на ипотечно кредитиране до момента, отчитат от "Кредит Център".

Предвид данните за сериозна задлъжнялост на част от европейските домакинства, картината у нас е много по-оптимистична. От около 3 милиона домакинства у нас, под 150 000 от тях са купили собствено жилище с кредит, като средното задължение е около 55 000 лева. Това показва, че сериозни рискове пред този пазар у нас липсват и по-скоро го очаква нов подем на развитие през следващите години, оптимисти са от "Кредит Център".

Тегленето на ипотечен заем в българска валута е другата ясна тенденция за пазара през изтеклата година. Интересът към лева плавно, но устойчиво се покачваше през цялата година. Все повече банки започнаха постепенно да предлагат по-добри условия по левовите си кредити, и в повечето от тях лихвите в лева и евро бяха изравнени. Всичко това караше потребителите да се спират на родната валута, търсейки максимално изгодния заем, посочват от агенцията.

През януари 2013 г. заемите в лева бяха 53% от всички и интересът продължи да се покачва с всеки изминал месец от годината като в края ѝ кредитите в български пари достигнаха около 70% от всички изтеглени ипотеки.

Средният размер за ипотечния заем е 33 165 евро за 2013 г. Най-нисък е бил януари - 30 167 евро. През следващите месеци расте плавно, достигайки най-високата си стойност през май – 35 650 евро. Нивото на този показател се задържа високо и в началото на лятото, като претърпява известен спад през август и септември. С напредването на есента средният размер отново започва да расте, надвишавайки 34 000 евро през октомври. Последният месец декември средният размер се равнява на 33 302 евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?