Ипотечният пазар се активизира

Ипотечният пазар се активизира

Активността на кредитния пазар у нас се засилва, като запитванията за ипотечни заеми отбелязват ръст от 15% за месец, а реализираните обеми се увеличават не само заради по-големия брой, но и поради нарастващия размер на исканото финансиране, според доклад на консултантската компания "КредитЦентър".

Спадът на лихвите в рамките на преференциалните оферти средно е между 0.2% и 0.8% при евровите и 0.5 и 1 % при левовите вземания. Експертите от "КредитЦентър" обясняват оптимистичните нагласи на финансиращи организации и потребители с дългия период, който изтече от началото на кризата.

Ръстът от 15% на запитванията доведе до ръст и на обработваните кредити. Пълното отражение на вълната на оптимизъм, допълнително засилена от възможността за договаряне на ниска цена на новозакупеното жилище, ще стане видимо едва в края на годината, посочват от дружеството.

Наблюдава се и ръст на средния размер на отпуснатите ипотечни кредити и той се възстанови до нива от 32 609 евро при съотношение евро/лева за страната - 81% към 19 на сто.

Засилването на активността е не само в София. В градове като Стара Загора, Благоевград, Сливен, Ямбол, където месеци наред се реализираха единични сделки, вече има признаци на съживяване. Търсенето е за по-малки суми при по-кратки срокове, но също показва връщане на доверието в пазара.

Кредити с размер над 70 000 и дори над 100 000 евро отново се появяват в статистиката, което е знак за съживяване на още един сектор – този на луксозните имоти.

Почти всички ипотечни кредити през септември са били за покупка на имот, За повечето клиенти това е и първо основно жилище. Заеми за покупка на парцели не са актуални, тъй като купувачите на парцели или разрушени къщички в близост до големите градове извършват сделките със събрани лични средства.

Макар и плахо на пазара се появява финансиране между 70 и 80 процента от стойността на имота. Това са случаи най-често за имоти, чиято цена на покупка е по-ниска от средната за района и типа имот. Най-често купувачите на имоти търсят външно финансиране за около половината от цената.

Очакванията на “КредитЦентър“ са до края на годината пазарът да запази нивата си като повече клиенти се възползват от промоционалните предложения на банките. Предстоящите месеци ще очертаят поведението на играчите и през следващата година. Ако тенденцията на стабилност се запази, в началото на следващата година можем да видим и по-масово увеличаване на процента финансиране, твърди компанията. Нейните най-оптимистични прогнози са той да достигне 80% - 85% при обеми по-високи от тези през настоящата година.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?