ИРА разследвана за опити за пране на пари в България

Ирландската полиция конфискува документи, според които Ирландската републиканска армия (ИРА) е създавала фирми и е купувала имоти в България, Турция и Либия, тъй като в тези страни не се прилага контролът, установен в Европейския съюз. Това пише в уебстраницата на в. "Монд" в понеделник.

Според Асошиейтед прес пък има доказателства за сътрудничество на ИРА с българска престъпна банда за придобиване или учредяване на банкова институция в София, през която да се перат парите на групировката.

От месец ирландски следоватиле наблюдавали прехвърлянето на пари от Север на ЮГ, съобщава кореспондентът на "Монд" в Лондон, цитирайки в. "Сънди индипендънт". Стотината детективи, мобилизирани във връзка с разследването, претърсили множество хотели и магазини, купени от години на името на хора, свързани с ИРА, която по този начин притежавала и стотици пъбове.

Детективи, цитирани от Асошиейтед прес, твърдят, че са открили доказателства за сътрудничество на ИРА с българска престъпна банда за придобиване или учредяване на банкова институция в София. Според източника на АП, ИРА избрала България, защото във финансовия ѝ сектор имало дълбока корупция и слаб контрол.

"Ако схемата беше проработила, тази банка в крайна сметка щеше да послужи за инвестиране на фондове в различни видове собственост и бизнес обратно в Ирландия", изтъква детективът, пожелал анонимност.

Миналата седмица ирландската полиция арестува 8 души при мащабна акция, свързана с предполагаемо пране на пари в полза на ИРА. При последвалите обиски бяха открити общо около 4,4 млн. лири. В момента парите се изследват от експерти на полицията, за да бъде установено дали не са част от откраднатите през декември при банковия обир в Белфаст 26,5 млн. лири, за който е заподозряна ИРА.

Следователите обаче се опасяват, че част от парите може вече да са били изпрани в България и Либия, която в миналото бе източник на повечето оръжия на ИРА, казал пред АП ирландски детектив, участвал в акциите.

Миналата седмица в уебсайта на "Айриш икзаминър" бе съобщено, че един от задържаните - Тед Кънингам, в чийто дом край селцето Фаран в Корк бяха намерени 2,3 млн. лири - бил поставен под наблюдение след среща с двама български търговци на оръжие, които преди шест месеца посетили Ирландия.

Кънингам бе освободен в събота след двудневни разпити.

Ген. Борисов заяви през Агенция "Фокус", че е установена самоличността на четирима ирландски граждани, посещавали България покрай аферата за прането на пари на ИРА. По думите му установено е, че четиримата са отсядали в хотел "Кристал Палас" в столицата. Ирландските граждани са имали офис в бизнес сграда "Какао". Ген. Борисов допълни, че са установени също и строителните предприемачи, с които са се свързали ирландските "бизнесмени", както и техните адвокати. Главният секретар на МВР каза още, че до момента българската страна не е получила официален документ от властите в Ирландия по случая.

От българската Агенция за финансово разузнаване (АФР) заявиха, че поддържат изключително добри оперативни отношения със сродната ирландства институция, при което, ако е възникнал или възникне подобен случай, на основата на вече изграденото сътрудничеството, той може да бъде бързо изяснен. От АФР казаха, че към момента при тях не е постъпвало запитване от страна на ирландската финансово разузнавателна служба, касаещо подобен случай.

В България съществува добре развит механизъм за наблюдение върху движението на паричните потоци и предотвратяване на опитите за използване на българската финансова система за изпиране на пари, категорични са от АФР.

В случаите, когато съществува съмнение за инвестиране чрез българската финансова система на парични средства, придобити чрез престъпление в друга държава, българското законодателство предвижда механизми за установяване на лицата, които са извършили операциите, движението на средствата и техния краен получател, допълват от агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?