Ирак е в центъра на развитието на петролния пазар

Сегашното положение на петролния пазар с рязкото покачване на цените е временно и зависи до голяма степен от геополитическата обстановка и несигурностите около евентуална война срещу Ирак, посочиха днес експерти на Световния икономически форум в Давос, цитирани от Франс прес.

Сегашното положение е преходно, но ние не сме изправени пред петролна криза, заяви генералният секретар на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) Алваро Силва Калдерон. Мисля, че това е временно, потвърди и Кенет Рогоф, икономически съветник на Международния валутен фонд.

Цените на петрола претърпяха силни колебания и продължават да бъдат нестабилни, констатира Кенет Рогоф. Генералният секретар на ОПЕК припомни, че картелът вече реши в средата на януари да увеличи с 1,5 милиона барела дневно общото си производство на суров петрол, което нараства от 23 на 24,5 милиона барела дневно от 1 февруари.

Това се прави именно, за да се спре покачването на цените, подсилено от стачката във Венецуела и заплахите от война срещу Ирак. Ние се опитваме да избегнем нестабилността и правим всичко, което е по силите ни, за да задържим цената в рамките на нашия коридор на отклоненията на котировките, заяви категорично Силва Калдерон, цитиран от Франс прес.

Експертите на Международния валутен фонд не са в състояние да направят надеждни прогнози по иракската криза заради прекалено големия брой "променливи", коментира днес първият заместник управляващ директор на Фонда г-жа Ане Крюгер, цитирана от Франс прес.

Мисля, че има прекалено много променливи, за да бъде възможно да се направят надеждни прогнози, заяви г-жа Крюгер с откровеност, която е необичайна за такива срещи какъвто е Световният икономически форум в Давос, отбелязва АФП. Няма един-единствен сценарий за войната в Ирак, защото тя би могла да бъде по-продължителна, по-кратка, защото би могла да стане по-рано, или по-късно, или пък да бъде по-ограничена, тя би могла да бъде решаваща за всички тези варианти, уточни вторият човек в йерархията на МВФ.

Въздействието върху световната икономика ще зависи до голяма степен от сценария, който в крайна сметка ще се материализира, и засега, според нас, вероятните възможности са прекалено много, за да можем да кажем в действителност дали резултатът ще бъде А, Бе, Це, защото това зависи по какъв начин ще се се развият нещата.

В дебатите на Световният икономически форум в Давос преобладава темата за евентуалната война в Ирак още от отриването му вчера в швейцарския алпийски зимен курорт в присъствието на 2000 политици, бизнесмени и експерти.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес