Ирак иска да купува български пшеница и месо без посредници

Двамата министри обсъдиха как да де увеличи стокообменът между България и Ирак

Ирак иска да купува директно от български производители зърно и фуражи, птиче месо и олио, стана ясно в сряда след среща в София на българския и иракския министри на земеделието Мирослав Найденов и Езулдин Абдула Хюсен Алдола.

Алдола заявил, че през години стокообменът между двете страни е намалял заради посредниците и затова сега у нас са иракски бизнесмени, които в петък ще участват в икономически форум, на който ще се запознаят с възможностите на българската индустрия.

 

По данни на Министерството на земеделието и храните през 2009 г. общият размер на стокообмена със земеделски стоки между двете страни е бил около 6 млн. долара, а само за първите девет месеца на тази година той е нараснал многократно и се очаква да надмине 200 млн. долара. Реално за няколко години експортът от България за Ирак е нараснал 30 пъти, похвалиха се от агроведомството.

 

Гостите ще посетят също така големи предприятия за птиче месо и олио. Подготвя се и дългосрочно търговско споразумение за износ на слънчогледово олио за 100 млн. евро, съобщиха от пресцентъра на агроведомството. В момента се работи по финализирането на договора, допълват от земеделското министерство.

 

Основните нужди на Ирак са свързани с недостига на пшеница, птиче месо, олио, горски специалисти, хидроинженери и селскостопанска техника, заявил Алдола. По думите му интересите нна бизнеса на двете страни съвпадат, може да се увеличи стокообменът.

 

Двамата министри са се договорили още България да приеме иракски студенти и специализанти на обучение, а също така и да изпрати свои хидроинженери в Ирак. Обсъдено е и сътрудничество в горския сектор.  

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?