Ирак като демократична и федерална държава

Иракските политически и религиозни лидери приеха на първата си среща вчера принципа за демократична и федерална система на управление в страната.

На срещата, състояла се във военновъздушна база край древния месопотамски град Ур, бе обсъден и деликатният въпрос за мястото на религията в бъдещата иракска държава, съобщава в уебсайта си Централното командване на въоръжените сили на САЩ.

13-те точки на приетия от опозицията документ:
Ирак да бъде демократична и федерална държава,
управлението ѝ да не е на етническа основа,
да бъде изградена правова държава, в която жените да имат обществено присъствие,
иракчаните сами да избират своите лидери,
партията Баас трябва да се разформирова и да бъде ликвидирано влиянието ѝ,
в страната да започне диалог между всички политически групи,
отхвърля се политическото насилие,
заклеймяват се грабежите и унищожаването на документи
иракчаните трябва незабавно да се заемат с възстановяването на страната си.

Говорител на Иракския национален конгрес каза, че не е имало официално гласуване, но участниците приели с консенсус декларация от 13 точки и са се разбрали да се съберат отново след 10 дни.

Според американски представители тази среща е първата от множество подобни, които постепенно ще оформят проекта за бъдещето на Ирак.

Срещата бе организарана от американските военни и бе председателствана от специалния пратеник на Белия дом за Ирак Залмай Халилзад. Той увери участниците, че САЩ нямат "никакъв интерес да управляват Ирак".

В ръководството на срещата участва и американският о.з. генерал Джей Гарнър, определен за шеф на американската гражданска служба, която ще ръководи Ирак след края на военните действия.

Ройтерс посочва, че в консултациите в бившата иракска, а сега американска военновъздушна база Талил, са участвали около 80 иракчани, представители на всички религиозни и етнически групи в Ирак - радикални и умерени шиити и сунити, кюрди, както и привърженици на монархията, свалена през 1958 г.

Лидерът на базирания в Лондон Иракски национален конгрес Ахмед Челеби, сочен като фаворит на Пентагона за иракски ръкаводител начело на Ирак, отказа да присъства лично на срещата и изпрати само свой представител.

Основната шиитска опозиционна групировка в Ирак, близият до Иран Висш съвет за ислямска революция, също бойкотира срещата поради това, че била организирана от чужденци.

Представител на ООН също не присъства на първата сбирка на иракската опозиция и точната роля на Световната организация остава все още неуточнена, отбелязва Би Би Си.

Следващата подобна среща ще бъде след 10 дни.

Британският в. Гардиан отбелязва, че вчера САЩ и Великобритания са сложиби началото на мъчителния процес на демократизацията в Ирак с първата среща на иракски политически и религиозни лидери във военновъздушната база Талил край Насирия. Срещата обаче беше помрачена от технически забавяния, спорове и силни политически и религиозни вълнения в цялата страна. Вестникът отбелязва, че срещата се е състояла въпреки решението на основната шиитска групировка в Ирак - Върховният съвет за ислямска революция в Ирак, да я бойкотира. Решението на подкрепяната от Иран групировка обаче може да засили напрежението между Вашингтон и Техеран, смятаа Гардиан.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?