Ирак нареди на Ал Джазира да затвори офисите си в Багдад

Иракското правителство нареди на арабската телевизия Ал Джазира да затвори офисите си в Багдад за един месец. Вътрешният министър Фалах Ал-Накиб каза, че 30-дневното затваряне ще позволи на Ал Джазира да ревизира, както той се изрази, политиката си, която по думите му окуражава престъпници и гангстери да увеличат дейността си в Ирак.

Главният редактор на Ал Джазира Ахмед Шейх каза за Би Би Си, че иракското правителство се опитва да накара телевизията да заеме позиция, противоречаща на редакционната политика. По-рано през седмицата Ал-Накиб каза, че арабски сателитни канали насърчават отвличанията като показват записи на заложници, заплашвани от своите екзекутори.

В коментар на решението на иракските власти, "Индипендънт он сънди" пише, че катарската телевизия наистина е пристрастна в отразяването на събитията, но независимо от своята тенденциозност трябва да бъде поощрявана.

Като примери за пристрастие авторът на статията посочва, че всяко споменаване на иракското правителство започва с "издигнатия на власт от американците премиер Ияд Алауи...", а също и фактът, че Ал Джазира първа е започнала да дава ефир на похитителите на заложници, разпространявайки техните изявления и искания.

Въпреки това много наблюдатели, в това число и цитираният в статията бивш американски посланик в Катар, Кентън Кийт, смятат, че Ал Джазира е "извършила истинска революция в медиите в Близкия изток".

В крайна сметка, казват наблюдателите, Ал Джазира е възникнала от традициите в арабската журналистика, на която е била налагана усмирителна риза от автократичните режими, решени да използват ефира за свои собствени цели.

"От гледна точка на дългосрочното развитие на свободата на словото в Близкия изток и ползите, които Западът би имал в резултат на това, човек трябва да подкрепя Ал Джазира, дори и понякога да му се налага да си запушва носа", казва бившият посланик на САЩ пред "Индипендънт он сънди".

Освен това според него тенденциозността на Ал Джазира не е чужда и на други телевизии.

Авторът на статията пита не са ли тенденциозни и американските медии, като обсипват отразяването на събитията в Ирак с едва прикрит патриотизъм и чувство на гордост от американските войници.

Споделяне

Още от Свят