Ирак не е притежавал забранени оръжия, според официален доклад

В момента на военната инвазия през март 2003 г. Ирак не е притежавал ядрени или бактериологични оръжия. Това се казва в доклад на ръководителя на американския екип за иракските оръжия, цитиран от вестник Вашингтон пост, съобщи Франс прес.

Докладът, изготвен от Чарлз Дюлфър, съдържа около хиляда страници и ще бъде публикуван в сряда следобед.

Според документа Ирак не е притежавал оръжия за масово унищожение, нито е имал конкретен план за тяхното разработване.

Саддам Хюсеин имал желание да се сдобие с такива оръжия, но не е разполагал с необходимите средства, се казва в доклада.

Докладът на екипа от ЦРУ е базиран отчасти на проведени разговори със Саддам Хюсеин. От него става ясно, че бившият диктатор е искал да се сдобие с оръжия за масово поражение, тъй като смятал, че така ще възпре САЩ да повторят първата война в Залива.

Саддам също така е смятал, че тези оръжия ще възпрат иранска офанзива по време на конфликта от 1980-те години, са съобщили източници от администрацията пред Си Ен Ен преди публикуването на доклада.

Подкопаване на режима на санкции

В документа също се посочва, че Ирак е положил сериозни усилия да избегне санкции на ООН и е провеждал агресивна стратегия за вдигането на наложеното ембарго, която включвала и подкопаване на програмата на ООН "Петрол срещу храни", посочват източници от администрацията. В доклада ще бъдат посочени имена на личности и държави, които са правили незаконен бизнес със Саддам.

В доклада са посочени доказателства, че през последните години иракското разузнаване е използвало тайни лаборатории за производство на малки количества биологични оръжия, най- вероятно, за да бъдат използвани за покушения, а не за масови атаки.

Във вторник говорителят на Белия дом Скот Маклелън заяви, че констатациите в доклада са в подкрепа на предприетата от президента Буш военна операция, независимо че в Ирак не са открити забранени оръжия.

Но конгресменът от Демократическата партия и член на комисията по разузнаване Джейн Хърмън заяви, че преди войната в Ирак администрацията на Буш е говорила за "облаци с форма на гъба и складирани оръжия".

Дюлфър, бивш експерт по оръжейните въпроси в ООН, смята, че през март 2003 г. иракската програма за производство на оръжия била изостанала в сравнение с 1998 г., когато напуснал страната с останалите оръжейни инспектори на ООН.

Наличието на оръжия за масово унищожение в Ирак бе основното оправдание, използвано от правителството на Джордж Буш за започване на война в Ирак.

Няма категорични доказателства за връзка на Саддам със Заркауи

Доклад на ЦРУ не намира категорични доказателства за връзка между йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи и Саддам Хюсеин преди нахлуването в Ирак, предаде Ройтерс, позовавайки се на информиран източник.

Докладът установява, че Заркауи е пребивавал в Багдад или другаде в Ирак, но изказва съмнение, че той е имал официално разрешение за медицинско лечение, както твърдеше администрацията на Джордж Буш през това лято, съобщи Ей Би Си нюз.

Йорданецът оглавява групировката Таухид уа джихад, отговорна за редица отвличания и екзекуции на заложници в Ирак.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: