Ирак обмисля съдебно разследване за петролните подкупи на Саддам

Иракският управляващ съвет поиска от Министерството на петролната промишленост да събере информация във връзка с твърденията, че Саддам Хюсеин е подкупил видни чужденци с пари от петрол в замяна на подкрепата им за неговия режим. Това заяви днес един от членовете на съвета - Махмуд Осман - пред Асошиейтед прес.

Управляващият съвет даде директива на министерството да събере възможно най-много информация във връзка с тези твърдения, каза Осман. Той отбеляза, че след това може да бъде разпоредено съдебно разследване, но засега такова няма. Според Махмуд Осман разследването трябва да бъде извършено от други правителства.

Излизащият в Ирак вестник Ал Мада публикува миналата седмица списък с 266 имена на хора, компании, партии, дружества и организации от 51 държави, на които бившият иракски режим в лицето на Държавната организация за продажба на петрол (СОМО) е дарявал суров петрол. Вестникът твърди, че в замяна на печалбите от петрола те събирали политическа и обществена подкрепа за режима на Саддам в своите страни.

Заместник министърът на иракската петролна промишленост Абдул Сахиб Салман Кутуб заяви по-рано тази седмица, че процесът по събиране на информация вече е започнал. "Ирак ще съди хората, които са откраднали пари от иракския народ", каза той и добави, че във връзка със съдебното преследване ще бъде потърсена помощта на Интерпол.

Йордания и България обявиха вчера, че разследват твърденията дали техни изтъкнати личности имат връзка със случая. В списъка фигурират имената на 14 базирани в Аман компании и йордански граждани, включително бивши правителствени служители. В документа се казва също, че Българската социалистическа партия е продала 12 милиона барела иракски петрол, припомня АП, цитирана от БТА.

Друго име в списъка е Бенон Севан, ръководител на програмата "Петрол срещу храни", която приключи преди три месеца. Програмата позволяваше на режима на Саддам да продава ограничени количества петрол, за да събере средства в помощ на иракското население.

Севан неколкократно отрича предишни обвинения в корупция, свързани със споразумението. Вчера ООН го защити. Програмата, която г-н Севан ръководеше, беше проверявана много пъти както от наши, така и от чужди фирми за одит и резултатите са задоволителни, каза говорителката на ООН Мари Окабе.

Споделяне

Още от Свят