Ирак осъди взимането на заложници

Ирак осъжда взимането за заложници на чужди граждани, дошли в страната, за да помагат за нейното възстановяване. Това заяви иракският външен министър Хошияр Зебари на брифинг в Брюксел, предаван на живо по Си Ен Ен. Успоредно, по катарската телевизия Ал Джазира иракският президент Гази ал Яуар заяви, че окупацията на Ирак е приключила и бунтовниците не трябва да използват поисканото от самите власти оставане на коалиционните сили, за да продължават да вземат заложници.

На брифинга в Брюксел иракският външен министър бе питан специално за съдбата на българските заложници. Хошияр Зебари заяви, че временното правителство прави всичко възможно за освобождаването на невинните заложници. Той съобщи, че преди заминаването си от Багдад е обсъдил въпроса с българския външен министър Соломон Паси, както и че се е срещнал с българската дипломатическа делегация, изпратена в Ирак.

Зебари подчерта, че освобождаването на заложниците е много трудно, защото "ние не знаем кои са тези хора и нямаме механизъм за контакт с тях". "Имаме обаче достоверна информация, че заложниците са живи", съобщи още Зебари, който е в Брюксел за среща на външните министри на страните от Евросъюза и с ръководството на НАТО.

Също в понеделник телевизия Ал Джазира излъчи изявление на иракския президент Гази ал Яуар. Той се обърна към извършителите на многобройните отвличания в страната с думите: "Ако се смятате за истински патриоти трябва да спрете с отвличанията и да освободите чужденците".

Временният иракски президент заплаши още да използва "много остра сабя срещу бунтовниците и всеки друг, който застрашава сигурността на страната", предаде АП. Иракският президент добави, че Ирак е поискал водените от САЩ близо 160 хиляди военни да останат, заради нестабилната обстановка, но бунтовниците не трябва да използват това като претекст да продължават нападенията, защото окупацията е приключила.

Споделяне

Още от Свят