Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ирак под натиск да докаже, че няма забранени оръжия

0 коментара

Обстановката около Ирак е много напрегната и опасна и Багдад трябва да направи всичко по силите си, за да отговори на въпросите за оръжейните си програми. Това заяви днес ръководителят на оръжейните инспектори на ООН Ханс Бликс в интервю за ИТАР-ТАСС, цитирано от БТА.

Ханс Бликс направи тези изявления преди да отпътува на обиколка в Европа.

Заедно с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия Мохамед ел Барадей той ще пристигне в неделя в Багдад, за да подготви доклада, който ще представи в ООН на 27 януари. Смята се, че Ханс Бликс ще търси подкрепа в Европа на искането да се даде още време за проверки на място в Ирак. При последното изслушване на шефовете на инспекторите Бликс и ел Барадей в Съвета за сигурност, те признаха, че засега не са намерили доказателства, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение, но едновременно с това, посочиха, че не всички въпроси по оръжейните програми на Багдад са били изяснени досега.
"Искам да уведомя иракското ръководство, че обстановката е много напрегната и опасна. Дойде време то да направи всичко по силите си, за да отговори на въпросите, свързани с ликвидирането на биологичните, химическите оръжия и ракетите", каза Бликс.

Според него иракската страна е осигурила на инспекторите незабавен и безпрепятствен достъп до интересуващите ги обекти. Представеният от Багдад доклад от 12 000 страници обаче разочаровал ръководената от него комисия.

Миналата седмица Ханс Бликс каза през Съвета за сигурност, когато представяше оценката си за декларацията на Ирак, че все още не е ясна съдбата на някои химически и биологически оръжия, за които е известно, че са се намирали в Ирак по-рано.

Генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадей Барадей пък посочи, че в декларацията на Ирак няма информация ядрената програма на Багдад след 1998 г.

Бликс изрази пред ИТАР-ТАСС надежда, че до 27 януари, когато съгласно резолюция 1441 трябва да бъде представен доклад пред Съвета за сигурност за хода на инспекциите в Ирак, Багдад ще съобщи нови данни за военните си програми.

"Ще бъде жалко, ако не направят това. Очевидно е, че расте нетърпението- на първо място във Вашингтон и в други столици. В резолюцията се казва, че на Ирак се дава последен шанс. И ние трябва да получим от него нещо, което да охлади страстите", отбеляза Бликс в интервюто.

Пред руските медии главния оръжеен инспектор повтори, че има два изхода от положението. Първият е разоръжаване на Ирак, което да бъде потвърдено от проверките. Вторият е разоръжаване на Ирак чрез сила и смяна на правителството.

Ханс Бликс съобщи, че в момента в проверките са ангажирани около 300 души, което струва на ООН 68 милиона долара годишно.

Друигят вариант ще ангажира 250 000 военни и вероятно ще струва 100 милиарда долара.

"Не давам съвети на правителствата как да постъпват, само отговарям за извършване на проверките и мога да уверя, че правим всичко по силите си. Ще докладваме пред Съвета за сигурност всичко, както е, независимо от тава дали то ще се хареса на някого или не", увери Бликс.

И ЕС поиска от Ирак да сътрудничи по-активно на инспекторите

Европейският съюз поиска от Ирак да сътрудничи по-активно на оръжейните инспектори на ООН, ако иска да избегне войната, предаде Ройтерс.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана заяви след разговори с ръководителя на инспекторите Ханс Бликс в Брюксел, че Бликс е изразил загриженост заради недостатъчното съдействие на иракската страна.

Напълно споделям това мнение. Ние настояваме режимът на Саддам Хюсеин да сътрудничи по-активно, така че да убеди света, Съвета за сигурност и инспекторите, че е унищожил всички оръжия за масово поразяване, посочи Солана.

Бликс и Солана са били единодушни, че режимът в Багдад не разполага с много време. Времето не е безкрайно, изтъкна представителят на ЕС. По думите му войната в Ирак все още може да бъде избегната, но това зависи преди всичко от Саддам Хюсеин.

Съветник на иракския президент Саддам Хюсеин заяви, че Ирак е готов да потърси решение на всички проблеми с международните инспектори на ООН, предаде Ройтерс.

Засега нещата вървят добре. Има някои забележки и оплаквания, но очакваме да ги разрешим в неделя и в понеделник, посочи Амир ал Саади, намеквайки за предстоящото посещение на ръководителя на оръжейните инспектори Ханс Бликс и на генералния секретар на Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/

Мохамед ел Барадей в Ирак на 19-20 януари.

Американски разузнавателни самолети ще помагат на инспекторите

Инспекторите на ООН са приели предложението на САЩ за предоставяне на разузнавателни самолети U-2, които събират информация, летейки на големи височини. Това съобщи днес на пресконференция в Пентагона председателят на Съвета на началник щабовете на САЩ генерал Ричард Майърс. Той уточни, че засега не е прието предложението за използване от ООН на нисколетящи безпилотни самолети Придейтър.

САЩ имат готовност да изпратят машините по всяко време.

Ирак обаче е подал оплакване пред ООН за плановете оръжейните инспектори да използват данни от американски разузнавателни самолети. По думите на председателя на Съвета на началник щабовете иракското правителство е изпратило писмо до ръководителя на експертите на ООН Ханс Бликс, в което е изразило недоволството си от споразумението. Иракските власти подчертали, че ще имат големи проблеми, ако разузнавателните самолети започнат да прелитат над централната част на Ирак, тъй като това ще усложни мисията на иракските сили за противовъздушна отбрана.

Руските нефтени интереси може да пострадат от войната в Ирак

Висш руски дипломат пристигна днес в Багдад, за да се опита да помогне за предотвратяване на евентуална война със САЩ, предаде Ройтерс.

Трябва да се възползваме от всеки шанс за намиране на дипломатическо и мирно решение на иракския въпрос, за да се избегне военният сценарий, заяви пред репортери на багдадското летище руският заместник-министър на външните работи Александър Салтанов.

Запитан дали носи послание до иракския президент Саддам Хюсеин, Салтанов подчерта, че е пристигнал "само за консултации" и не носи специално писмо до иракския лидер.

Едновременно със Салтанов за Ирак замина и първият заместник-министър на енергетиката на Иван Матлашов, придружен от руски бизнесмени от нефтодобива, предаде ИТАР-ТАСС. Тази визита е свързана решение от края на миналата година, с което Багдад да отмени договорите от 1997 г. на Лукойл и други руски фирми за разработването на иракското петролно находище Западна Курна-2.

Русия е против едностранни военни действия срещу Ирак, припомня Ройтерс. Москва се опасява, че войната ще ѝ попречи да си получи парите, които Ирак ѝ дължи /няколко милиарда долара/ и ще затрудни изпълнението на договорите, сключени от нейни петролни фирми.

САЩ потвърдиха, че са поискали от НАТО помощ при война срещу Ирак

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд потвърди днес, че Съединените щати официално са поискали военна помощ от съюзниците си от НАТО при евентуална война срещу Ирак, предаде Ройтерс.

Ръмсфелд каза това, след като служители на алианса в Брюксел съобщиха, че САЩ са поискали непряко военно съдействие от страните-членки на Северноатлантическия съюз в случай на военни действия срещу Багдад. Исканията са в шест области и включват използване от САЩ на колективните средства на НАТО като примерно летящите радари АУАКС, оказване помощ на Турция в случай на контраудар, включително разполагане на ракети Пейтриът, достъп до въздушното пространство на съюзническите държави, използване на бази, пристанища и съоръжения за презареждане на техните територии. Отправено било и искане за помощ за формиране на контингент по поддържане на реда в Ирак след приключване на военните операции.

АФП обяснява американското решение официално да привлече НАТО към планираните операции с критиките, които пактът отправи към Вашингтон през 2001 г., когато САЩ пренебрегнаха предложената от Алианса помощ.

Белгийското правителство обаче днес изрази определени възражения във връзка с искането на САЩ за ограничена помощ от съюзниците им в НАТО при евентуална война срещу Ирак, предаде АП.

Всеки прибързан отговор на молбата ще създаде впечатление, че войната е единственото решение, заяви днес белгийският външен минисътр Луи Мишел по радио Ве Ер Те. Не бих искал това да стане, добави той. Според Мишел трябва да се положат още усилия в рамките на ООН, за да се реши проблемът по мирен път.

Американският президент Джордж Буш ще се консултира със Съвета за сигурност на ООН, преди да предприеме евентуална военна акция срещу Ирак, повтори говорителят на Белия дом Ари Флайшър.

"Президентът заяви ясно, че ще се консултира със Съвета за сигурност и той ще спази ангажиментите си", посочи Флайшър, цитиран от АФП.

Запитан от журналисти за естеството на тези консултации и дали те ще се отнасят за нова резолюция на Съвета за сигурност, говорителят само отбеляза, че не може да даде по-конкретен отговор.

Целта на Буш е "да продължи да работи за създаването на коалиция между всички, които желаят" да разоръжат Саддам Хюсеин, добави Флайшър.

Инспекторите проверяват частен дом

За първи път днес оръжейните инспектори на ООН в Ирак претърсиха частни домове. Те изненадващо пристигнаха в жилищата на иракските учени Фалех Хасан и Шакер ал Джабури в квартала Ал Газалия в западната част на Багдад, предадоха световните агенции.

Инспекторите интервюирали двамата и претърсили домовете им.

Фалех Хасан е физик. Той е ръководител на държавната компания Ал Раци, създадена през 1997 г. от Комисията за военна промишленост на Ирак. В компанията работят няколко души, които в миналото са участвали в разработването на иракската програма за ядрено въоръжаване. Официално Ал Раци се занимава с лазерни разработки и военни проекти, съобщи говорител на ООН, когато инспектори на МААЕ посетиха обекта през декември.

Шакер ал Джабури е ядрен физик, за когото се смята, че е бил свързан с иракската програма за ядрено въоръжаване.

Предполага се, че имената на двамата учени са били в списъка на 500 души, имащи отношение към забранената ядрена оръжейна програма, представен от Ирак.

Хасан придружил инспекторите до място в околностите на Багдад, където заедно претърсили нещо, наподобяващо насип. Иракският учен носел със себе си кутия с документи, когато се качил в колата на инспекторите заедно с представителя на екипа на ООН Деметриус Перикос.

На пресконференция в Багдад Перикос заяви, че оръжейните инспектори не възнамеряват да принуждават иракски учени да напускат страната, за да бъдат разпитани. В същото време той призна, че предпочита интервютата да стават извън пределите на Ирак.

Иракски опозиционери се готвят да заминат за обучение в Унгария

Иракски опозиционери започнаха да се събират във военни бази в САЩ, за да потеглят до няколко дни за Унгария, където ще се включат в специално организирани за тях от американците курсове. Иракчаните трябва да бъдат подготвени да запълнят вакуума, който ще се образува след свалянето на сегашния иракски режим, ако САЩ нахлуят в Ирак, предаде Ройтерс.

Според американски източници целта е да бъдат подготвени преводачи, разузнавачи и специалисти по комуникациите, които да са в помощ на американските войски, ако те нахлуят в Ирак. Други източници говорят за обучение на административни кадри, специалисти във водене на улични боеве и експерти по гражданска защита.

Американските планове за обучение на иракски опозиционери изостават от първоначалния си график. Те още повече усложниха отношенията сред разединената иракска опозиция. Някои иракски опозиционни групировки отказаха да се включат в обучението, за да не бъдат възприемани като марионетки, които помагат в колонизирането на страната им от американците, отбелязва агенцията.

В американската база Тасар в Унгария вече са изпратени около 150 американски инструктори. Твърди се, че за курсовете са записани между две и три хиляди иракчани. Те са главно привърженици на Иракския национален конгрес с лидер Ахмад Халаби.

Двете главни организации, които отказаха да участват в американското обучение, са базираният в Иран Върховен съвет на ислямската революция в Ирак и Кюрдската демократическа партия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.