Ирак подписа за по-тясно сътрудничество с инспекторите

Ирак се съгласи да позволи на оръжейните инспектори на ООН да правят интервюта с частни лица, например с учени, съобщи Би Би Си.

Главният оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс заяви, че Ирак е определил екип, който да направи основно претърсване за боеприпаси, които досега може да не са били декларирани.

Това е част от споразумението от 10 точки, което постигнаха Ханс Бликс и шефът на Международната агенция за атомна енергия Мохамед Ел Барадей.

По-рано Багдад съобщи за наличието на 4 празни химически бойни глави, подобни на откритите миналата седмица от екипа на ООН.

Във Вашингтон говорителят на Белия дом Скот Станзъл каза, че изявлението на Багдад не трябва да се приема като пълноценно сътрудничество.

Според кореспондента на Би Би Си в Багдад обаче разкритието показва, че Ирак започва да приема сериозно посланието, че за да избегне война, трябва да покаже реално желание за сътрудничество.

По-рано САЩ и ООН предупредиха Багдад, че му е останало много малко време да покаже, че сътрудничи на инспекторите.

Споразумението бе постигнато седмица преди Бликс и Ел Барадей да представят пред Съвета за сигурност резултата от двумесечната мисия на служителите си в Ирак. Наблюдателите смятат датата 27 януари за ключова в развитието на кризата около Ирак.

След оповестяването на декларацията Ханс Бликс заяви пред журналисти, че са били решени някои практически въпроси, но не всички, предаде Ройтерс.

Не сме обсъждали проблемите, свързани с антракса, газа VX и ракетите Скъд. Ще говорим за това някой друг път, посочи шефът ЮНМОВИК Ханс Бликс.

Съветникът на Саддам по разоръжаването генерал Амер ас Саади прочете на пресконференция в присъствието на Ханс Бликс и Мохамед Ел Барадей целия текст на декларацията от 10 точки, в която се посочва, че Ирак е предал на инспекторите нови документи, с които се изяснява съдържанието на представените по-рано.

Иракското ръководство твърди, че откритите миналата седмица 15 празни бойни химически глави са били стари и "забравени".

В декларацията се посочва, че Ирак ще "насърчава" инспекции на "частни обекти" като жилища на учени, и "частни интервюта" без участието на иракски наблюдатели.

Според Ас Саади Ирак е готов да отговаря на въпроси, свързани с декларацията за въоръженията, внесена миналия месец в ООН.

Кондълиза Райс: 27 януари - началото на последната фаза

Докладът за Ирак, който оръжейните инспектори на ООН трябва да представят на 27 януари, бележи "началото на последната фаза", обяви вчера съветничката на президента Джордж Буш по националната сигурност Кондълиза Райс, цитирана от АФП.

Тя обаче подчерта, че 27 януари не е краен срок за действия срещу Ирак. Съединените щати ще трябва да обяснят позицията си в следващите седмици, продължи Кондълиза Райс. Иракският президент Саддам Хюсеин се опитва да внесе разделение в Съвета за сигурност и да измами инспекторите. От самото начало на инспекциите Багдад се опитва да не им сътрудничи и да ги мами, каза тя. Според САЩ иракският режим не изпълнява резолюция 1441 за разоръжаване на Ирак.

Група страни са готови да подкрепят Съединените щати за евентуален удар срещу Ирак дори без резолюция на ООН за употреба на сила, увери днес американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, цитиран от АФП и Ройтерс.

"Налице е значителна коалиция от доброволци, със или без втора резолюция", каза Ръмсфелд пред телевизия Фокс Нюз. Той допълни, че американският президент се надява Саддам Хюсеин да бъде разоръжен с мирни средства.

Ръмсфелд лансира и идеята, че сега е "последната възможност Саддам Хюсеин да замине в изгнание". Тази възможност беше засегнати и от държавният секретар на САЩ Колин Пауъл, който също каза, че ако Саддам Хюсеин и семейството му заминат международната общност ще бъде изправена пред съвсем нова ситуация и така войната може би ще бъде избегната.

От своя страна британският министър на външните работи Джак Строу коментира, че идеята да се позволи на Саддам и най-близкото му обкръжение да напуснат безпрепятствено страната е "много чувствителен" въпрос, но идеята може да се подкрепи, ако подпомогне избягването на конфликт.

Френският президент Жак Ширак призова днес Багдад да сътрудничи по-активно на ООН, но едновременно с това прикани Съединените щати да не предприемат едностранни действия. Пред в. Фигаро той заяви, че се съмнява, че сътрудничеството на Ирак с ООН е достатъчно. Инспекторите са тези, които трябва да преценят дали успяват да си свършат работата, а не отделни държави, посочи френският президент. Военна намеса ще е легитимна само ако се опира на решение на Съвета за сигурност, което може да бъде взето само въз основа на мотивиран доклад на инспекторите, каза Ширак. Войната е най-лошото решение и затова ние ще продължим усилията да я предотвратим, подчерта той пред вестник Фигаро.

Споделяне

Още от Свят