Ирак поставя експлозиви около петролните си кладенци

Иракският президент Саддам Хюсеин е наредил да се поставят големи количества експлозиви около петролните кладенци в страната, вероятно с цел да ги разруши при американско нападение, предаде АФП, цитирайки американската телевизия Ен Би Си.

Иракски предприятия са закупили експлозиви и ги прехвърлят в зоните, където се произвеждат петролни продукти, съобщава телевизията, като позовава на неназовани военни източници. Според Ен Би Си иракчаните се опитват да заблудят външните наблюдатели, че се нуждаят от взривни матирали за разработката на петролните залежи.
Служители на американските тайни служби обаче смятат, че количества използвани експлозиви надхвърлят обичайната употреба в производството. В случай на война в Ирак американските части ще се опитат да осигурят защита на петролните кладенци още в началото на операцията, посочват същите източници.

Изглежда обаче трудно постижимо те да успеят да подсигурят всичките 1500 иракски петролни кладенци навреме. През 1991 г. иракските военни запалиха 730 петролни кладенци в Кувейт, преди да се изтеглят, и нанесоха сериозни щети на кувейтската икономика.

Осем месеца и 40 милиарда долара бяха необходими на Кувейт, за да успее да потуши пожарите. Американското министерство на отбраната и американските специални служби отказаха да потвърдят информацията. В края на миналата седмица иракският посланик в Москва Абас Халаф заяви, цитиран от ИТАР-ТАСС, че Ирак няма да взриви петролните си кладенци в случай на нападение срещу страната.

"Петролът е наше национално богатство", подчерта той. Дипломатът обвини САЩ, че провеждат политика на геноцид срещу иракския народ и изрази надежда, че Москва ще продължи да се придържа към позицията си по отношение на страната му.

Цената на петрола днес остана стабилна на ниво под 35 долара/барел на фона на международната съпротива срещу война в Ирак, предаде Ройтерс. Въпреки че като цяло търговците са убедени, че ще има предвождана от САЩ атака срещу Багдад, някои от тях решиха да продават суров петрол на сегашните високи равнища, тъй като различията между държавите за употребата на сила могат да забавят военните действия.

Цената на американския лек суров петрол спадна с 3 цента - до 34,45 долара/барел, след като вчера в Ню Йорк се понижи с 64 цента - до 34,48 долара/барел. Също вчера на Международната петролна борса в Лондон петролът поевтиня с 66 цента - до 32,70 долара/барел.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?