Ирак потвърди, че е сключил споразумение с Русия, Иран и Сирия

Иракската армия обяви, че е сключила споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и разузнаването с Русия, Иран и Сирия за целите на борбата срещу групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

Този ход може да даде повече възможности на Москва за действия в Близкия изток. Русия увеличи военната си намеса в Сирия през последните седмици и настоява Дамаск да бъде включен в коалицията срещу радикалната групировка - искане, което Вашингтон отхвърля, отбеляза Ройтерс.

В изявлението на армията се отчитат опасенията на Русия от присъствието на хиляди руски терористи, занимаващи се с криминални дейности в "Ислямска държава".

Поемането на ангажимент в Ирак от страна на Русия може да означава, че Вашингтон ще срещне по-голяма конкуренция от стария си противник от времето на Студената война в момент, когато дългогодишният враг Иран разпространява влиянието си сред шиитските милиции само четири години след изтеглянето на американските войски.

Сътрудничеството между четирите страни ще се фокусира върху споделяне и анализиране на информации в областта на военното разузнаване, съобщи говорителна иракското правителство, цитиран от Франс прес.

Руската информационна агенция Интерфакс цитира военно-дипломатически източник, според когото координационният център ще бъде ръководен на ротационен принцип от офицери от четирите страни, като се започне с Ирак.

Източникът заяви, че може да бъде създаден координационен комитет с цел планиране на операции и управление на подразделения от въоръжените сили на четирите страни, борещи се срещу ИД.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?