Ирак предупреди, че ще редуцира и дълга към България

Иракското преходно правителство изцяло признава задълженията на предишния режим по външния дълг към България, но очаква той да бъде редуциран. Това стана ясно след срещата на министъра на външните работи Хошияр Зебари с вицепремиера Пламен Панайотов и министъра на финансите Милен Велчев.

Ирак признава дълга си, но според възможностите си, заяви след срещата Велчев, цитиран от БНР. Той директно заяви, че едва ли Багдад може да изплати задълженията си изцяло и в кратък срок.

Ще се търсят начини за преструктуриране, разсрочване и евентуално редуциране, каза Велчев и допълни, че българската страна е изразила интереса си да получи възможно най-голяма част от вземането. Според последното споразумение между България и Ирак, сключено с бившия режим на Саддам Хюсеин, Багдад дължи 1.7 млрд.долара с лихвите.

На срещата с вицепремиера Панайотов иракският външен министър е декларирал готовността да се обсъждат възможностите за погасяване на дълга в бъдещи периоди. Според министър Зебари, е необходимо да се изяснят параметрите на иракския дълг към България на експертно ниво поради натрупаната времева дистанция, съобщиха от кабинета на вицепремиера Панайотов след срещата.

Зебари е заявил, че на този етап е много трудно Ирак да погаси едни или други ангажименти, тъй като общия дълг на страната е близо 120 млрд. долара. Очакваме тази цифра да бъде съществено редуцирана в процеса на изграждането на новата иракска държава, допълнил той.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?