Ирак притежава забранени ракети, установиха експерти на ООН

През последните години Ирак е разположил в страната ракети Ал Самуд, забранени заради обсега им от 180-190 километра, надхвърлящ максималния разрешен от ООН - 150 километра. Това са изводите на комисия експерти от ООН, цитирани днес от общественото белгийско радио.

Комисията е стигнала до изводите си след анализ на документи за иракските ракети Ал Сумуд и Ал Фатах, предоставени от Ирак на Ханс Бликс през уикенда, и е запознала с тях шефа на инспекторите на ООН, посочва нюйоркският кореспондент на белгийското обществено радио.

Експертите ще препоръчат на ООН тези оръжия да бъдат унищожени, твърди радиостанцията.

Тези данни биха могли да наклонят везните в ООН между привържениците на бърза военна намеса в Ирак и онези, които са склонни инспекторите от ООН да продължат проверките, коментира радиостанцията.

И двете страни могат да използват случая за аргументиране на тезите си. Противниците продължаването на инспекциите могат да кажат, че това е доказателство за притежаване на забранени оръжия и е явно нарушение на резолюциите на ООН.

От друга страна установяването на това нарушение, което не е от областта на оръжията за масово унищожение чрез анализ на документи, предоставени от Ирак, може да се разглежда и като пример за активно сътрудничество между Багдад и инспекторите на ООН.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: