Ирак създава спецслужба за борба с терористите

Временният иракски премиер Ияд Алауи обяви намерение да създаде нова служба за сигурност, която да се справи с продължаващата 15 месеца вълна от атентати и насилие, предаде Би Би Си.

По думите му новата контраразузнавателна служба ще унищожи терористичните групи.

Алауи също така призова Бангладеш, Индия, Пакистан, Мароко и Египет да изпратят части, които да се включат в многонационалните сили в Ирак.

Часове преди изявлението кола бомба експлодира близо до главно полицейско управление и правителствени сгради в иракския град Хадита. Загинаха 10 души, а над 30 бяха ранени. Цел на атаката е била основната сграда на полицията в града, но се съобщава, че повечето от жертвите са цивилни.

Двама души загинаха когато колата им експлодира в близост до българската военна база в южния град Кербала. Няма пострадали българи при инцидента.

Продължиха и нападенията срещу петролопроводи в Северен и Южен Ирак.

Министър - председателят съобщи за новата специализирана служба на пресконференция в Багдад.

Ние сме решени да се справим с насилието, да отстояваме демократичния път на развитие и да ликвидираме тероризма, заяви той.

Създаването на новата служба е последната от серията стъпки, насочени към справяне с въоръжените групировки, които стоят зад атаките през последните месеци, при които загинаха стотици хора.

Миналата седмица Ирак обяви нови мерки за сигурност, сред които право на премиера да налага полицейски час и военно положение, да създава контролно - пропускателни пунктове и да задържа заподозрени.

Ияд Алауи съобщи още, че предприема обиколка в Близкия изток следващата седмица, при която ще отвори "нова глава" в отношенията на Ирак и съседите му.

Споделяне

Още от Свят