Ирак се нуждае от голямо намаляване на дълговете си

Ирак се нуждае от голямо намаляване на дълговете си, възлизащи на 117-122 млрд. долара, но е малко вероятно да получи щедро предложение за отписването им, обяви международната рейтингова агенция Фитч, цитирана от Ройтерс.

Ирак е най-задлъжнялата страна в света по размер на дълга на глава от населението, но за разлика от много бедни и с големи задължения държави той разполага с вторите по големина в света петролни резерви, които могат да се използват за плащане на дълговете.

Според доклад на Фитч, в случая с Ирак по-вероятно от 90-процентно отписване на дълговете (каквото например получи Република Конго) е удължаване на срока на мораториума по дълга след края на 2004 г. и по-малко намаляване на дълга, като се има предвид увеличаването на приходите на страната от износ на петрол в средносрочен план.

Ако няма намаляване на дълга, разходите по обслужването му ще бъдат 7,2 млрд. долара годишно, което се равнява на 37 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Ирак за 2004 г., като лихвата е 6%, се посочва в доклада на Фитч.

САЩ полагат големи усилия, за да убедят кредиторите на Ирак да опростят задълженията му, като специалният президентски пратеник по въпросите на иракския дълг Джеймс Бейкър посети с такава цел Франция, Русия, Китай, Саудитска Арабия и Япония. Много от страните-кредиторки обаче отбелязват, че Ирак има възможност да плаща задълженията си с приходите от петрола.

Следващата стъпка в анализирането на способността на Ирак да плаща дълговете си ще бъде представянето през април т. г. на анализ на МВФ по въпроса, посочва още международната рейтингова агенция.

Според Фитч е вероятно, като се вземат предвид съществуващия баланс от 8,4 млрд. долара във Фонда за развитие на Ирак и 10-месечния износ на стойност 13 млрд. долара минус вноса за 10,3 млрд. долара, нетният дълг на Ирак в края на 2004 г. да достигне 560 процента от БВП и 660 на процента от текущите външни постъпления.

Въпреки тежкото си дългово бреме, Ирак вероятно няма да прибегне до доктрината за т. н. "омразни дългове", според която задължения, натрупани против интересите на народа, могат да не бъдат признати от следващите управници, се отбелязва още в доклада на Фитч.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?